Новият военен министър Драгомир Заков – с първо телевизионно интервю

...
Новият военен министър Драгомир Заков – с първо телевизионно интервю
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Пращането на повиквателните у нас няма общо с войната в Украйна

Новият боен министър Драгомир Заков – с първо телевизионно изявление в ефира на Нова телевизия.

"Определението за протичащото се в Украйна го даде и интернационалната общественост, не е нужно аз да го давам, само че въпреки всичко - то изрично е война. А тя е в резултат на въоръжено нахлуване от страна на Руската федерация ", по този начин министърът разяснява обстановката в Украйна. И акцентира, че все още няма данни за съответна военна опасност по отношение на България.

На въпрос им ли риск от нуклеарна офанзива той отговори: "Иска ми се да няма. Има паритет в нуклеарните сили в света. Това значи, че в случай че има нуклеарна война, тя не може да бъде извоювана от никоя от страните и ще бъде безсмислена. Ядрените оръжия имат възпиращ детайл. Личното ми мнение е, че съветският президент употребява това като разменна монета и усилване на бъдеща преговорна позиция. Иска ми се да имам вяра, че няма други планове, защото нуклеарна война не би могла да бъде извоювана от който и да било. Нека не плашим хората с неща, които са някаква нереалност и усилване на преговорна позиция. Не е належащо да се мисли в тази посока. Анализират се данните и в България, и на ниво НАТО ".
Заков за следващ път акцентира, че изпращането на повиквателни няма нищо общо със обстановката в Украйна. "Категорично няма военна готовност, няма и причина за това. Става дума за напълно общоприета процедура, която се случва два пъти годишно и се възнамерява авансово ", изясни министърът.

"Война може да се води по доста способи, в това число и с невоенни средства, да вземем за пример - в киберпространството ", добави Заков.
Той акцентира, че НАТО има проекти за отговор на всеки стадий на всяка една разрастваща се рецесия. Към момента страната ни не е поискала разполагане на спомагателни сили, само че това не изключва опцията такива да дойдат, в случай че се наложи. "Не мога да кажа в съответния миг дали това е належащо - зависи от развиването на рецесията и от това дали има съответни закани към съдружниците ", изясни министърът на защитата.

Той съобщи, че не изключва опцията в началото оферти за правоприемник на Стефан Янев - Тодор Тагарев, да стартира да се причисли към екипа на Министерството на защитата.

"Стефан Янев не го познавам от в този момент. Работили сме с него дълги години - бях дипломат в НАТО, а той беше министър. Имаше доста колегиално предаване, със съответната информация ", акцентира Заков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР