Новият вид хепатит, който засяга сериозно деца, не е наблюдаван

...
Новият вид хепатит, който засяга сериозно деца, не е наблюдаван
Коментари Харесай

Новият вид хепатит до момента не е засечен у нас

Новият тип хепатит, който визира съществено деца, не е следен у нас до този миг.

Това успокои в студиото на Нова телевизия шефът на СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев "  Благомир Здравков. Здравните управляващи наблюдават деликатно научните изявления и осведомителния продан в сферата. Има и нужният потенциал заболяването да бъде засечена, в случай че е към този момент в България.

Първите научни известия за такива случаи на хепатит са от април тази година от различни страни от Западна Европа и Съединени американски щати. Към момента има регистрирани случаи в 14 страни, измежду които и Румъния, заяви Благомир Здравков.

По думите му тревожното е, че има дребна част от случаите, при които болестта прогресира остро. Затова е значимо да бъде основана организация при възможна нужда от такива спешни чернодробни трансплантации.

" Организацията сега на нашето опазване на здравето не разрешава незабавни чернодробни трансплантации при деца. В момента такива се правят след оторизация и финансиране от НЗОК и то при предварителна договореност с външна болница в чужбина. Това се случва единствено в планов порядък ", уточни Здравков.

По тази причина още предходната седмица е изпратен доклад до министъра на опазването на здравето, в който този проблем е изложен.

" Трябва да успокоим хората, че място за суматоха няма. За благополучие, периодичност на тежките хепатити е много ниска ", разяснява той.

Благомир Здравков предложи на родителите да следят при децата уморяемост, липса на вкус, температура, гадене и повръщане, жълтеникава оцветка на кожата и очите, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. Това по принцип са признаците на хепатита. Какъв тъкмо е обаче този хепатит, следва да се посочи в лечебно заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР