Новият вариант на коронавируса XBB.1.5 може да се разпространи широко

...
Новият вариант на коронавируса XBB.1.5 може да се разпространи широко
Коментари Харесай

COVID вариантът XBB.1.5 ще доминира в Европа до седмици - Здраве

Новият вид на ковид XBB.1.5 може да се популяризира необятно в Европа и Германия през идващите седмици, съобщи ДПА, базирайки се на епидемиолог от института " Лайбниц ".

По оценки на американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите XBB.1.5 е предизвикал съвсем половината от всички нови инфекции в Съединени американски щати.

" С известна планирана сигурност може да се каже, че разновидността ще стане преобладаващ и в нашата страна ", съобщи епидемиологът Хайо Зееб от института " Лайбниц " в Бремен.

" XBB.1.5 среща отслабващ имунитет при хора, чието имунизиране или заразяване е станало преди известно време ", сподели Зееб. " Първо в Съединени американски щати, а по-късно и тук, в Германия. "

Въпреки това той означи, че броят на известните случаи на XBB.1.5 в Германия към момента е дребен. " Все още не е належащо да се мисли за нови ограничения, " добави той.

Честотата на разновидността, открит през октомври, бързо се усили в североизточната част на Съединени американски щати и от средата на декември господства измежду инфектираните, сподели Ричард Нехер, началник на изследователската група " Еволюция на вирусите и бактериите " в Базелския университет.

Извън североизточната част на Съединени американски щати разновидността е по-рядко срещан, само че става все по-разпространен, добави той. Има малко информация за тежестта на болестта, което разновидността предизвиква.

Случаите и хоспитализациите са се нараснали в Съединени американски щати освен в районите, където XBB.1.5 е преобладаващ. Това може да е сигнал, че тежестта на този вид и на други към момента циркулиращи, не се разграничават значително.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР