Новият вариант на коронавируса - Омикрон, може да рестартира пандемията

...
Новият вариант на коронавируса - Омикрон, може да рестартира пандемията
Коментари Харесай

Лекари: Омикрон е много по-заразен, протича по-леко от Делта

Новият вид на ковид - Омикрон, може да рестартира пандемията с нова мощ, в случай че не се вземат ограничения. Засега новият вид протича по-леко от Делта, само че пък за сметка на това заразява в пъти повече хора за по-кратко време. Такива са първите наблюдения на български лекари, работещи в Южна Африка. А поради новите ограничавания и спрените полети, наши сънародници останаха блокирани с часове на континента. На този декор специалисти у нас настояха за наложителен PCR тест за всички, идващи в България, даже да имат документ.

Новият вид към този момент демонстрира първи разлики в клиничната картина по отношение на предходни разновидности, следи доктор Стойкова - педиатър, работещ от години в ЮАР.

„ Преминава по-леко. Болно гърло, висока температура и суха кашлица. Разбира се, с обща изнемощялост. Не са толкоз чести случаите със загуба на усет и аромат, което беше типично за останалите разновидности ", изясни доктор Нели Стойкова.

Лекарите към този момент са в подготвеност за нова вълна в Африка, защото броят на инфектираните с Омикрон пораства с огромна скорост.

„ Този вирус ще се популяризира доста бързо и това към този момент виждаме. По-млади хора визира, само че не протича толкоз тежко и до момента няма смъртни случаи ", изясни доктор Стойкова.

А българите, живеещи в Южна Африка, се готвят за въвеждане на нови ограничавания.

„ До една седмица президентът ще реши дали ще има някакви по-стриктни ограничения. Няма да е по този начин, както беше преди година и половина - безусловно локдаун ", съобщи Антония Биолчева.

Според пулмолога доктор Александър Симидчиев този път страните са почнали по-бързо секвенирането на проби спрямо предходни разновидности, с цел да не позволен Омикрон да стане преобладаващ.

„ Това е нов вирус, който на процедура може да рестартира пандемията във типа, в който тя беше първоначално. Реакцията беше в границите на 36 часа за разлика от Делта разновидността, когато отговорът на страните беше отсрочен някъде към 2 месеца ", съобщи доктор Александър Симидчиев.

Пълното затваряне на граници е последна мярка, счита шефът на Института по молекулярна биология към Българска академия на науките. Но непоколебим граничен надзор би трябвало да има даже за хората със документ.

„ Със сигурност би трябвало на всеки, който влиза в страната, да му се прави PCR тест, да прекара 48 часа карантина, до момента в който не излезе резултатът ", счита проф. Ива Угринова.

Десетки страни стопираха полетите от Южна Африка и още няколко страни в района като мярка против разпространяването на Омикрон. Така доста наши сънародници останаха блокирани поради анулирани билети. Тази заран 10 българи въпреки всичко съумяха да излетят от континента благодарение на румънски евакуационен полет. Очаква се по-късно през днешния ден българите да дойдат у нас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР