Новият вариант беше съобщен за първи път на Световната здравна

...
Новият вариант беше съобщен за първи път на Световната здравна
Коментари Харесай

Южноафрикански специалисти за Омикрон: Не се страхувайте, не сме беззащитни

Новият вид беше обявен за първи път на Световната здравна организация (СЗО) от Южна Африка преди седмица и бързо се появи на всички континенти, задълбочвайки страховете от още една смъртоносна вълна от инфектирани и сигнализирайки, че близо двегодишната борба против пандемията не е свършила.

Ала Джон Нкенгасонг, началник на Африканските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите, прикани за сдържаност осведоми " Франс прес ".

" Много сме обезпокоени, само че не се тормозим, че обстановката не може да бъде ръководена ", посочи той на конференция, като добави:  " Няма потребност от суматоха. Ние не сме беззащитни. "

Обявен преди седмица, новият вид към този момент докара до това някои европейски държавни управления бързо да вкарват още веднъж строги ограничения, в това число наложително носене на маски и обществено разграничаване, до момента в който ограничавания за пътешестване, ориентирани най-вече към южната част на Африка, също влязоха в действие, съобщи нюз.бг.

Африканските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите увериха, че са се подготвяли " от най-дълго време " за опцията за нов вид и били в добра позиция, с цел да лимитират повишаването на инфектираните.

Вариантът " Омикрон " е бил докладван в четири африкански страни, в това число Южна Африка, Гана, Нигерия и Ботсвана.

" Това ще бъде четвъртата вълна, пред която сме изправени като континент ", означи Нкенгасонг.

" Ние знаем по какъв начин да разположим бързо реагиращи, знаем по какъв начин да осигурим нужните интервенции ", сподели той, добавяйки, че имунизациите също " вливат доста устойчиво " на континента.

Въпреки това, приемането на ваксини в Африка, континент с близо 1,2 милиарда души, е ниско, като единствено седем % от популацията е изцяло инокулирано.

Кампаниите за имунизация започнаха постепенно заради неприятния достъп до инжекции, а в някои страни съмнението към имунизациите Covid-19 е необятно публикувано.

Африка се нуждае от почти 1,5 милиарда дози ваксина, с цел да ваксинира 60 % от жителите си и да реализира някакво равнище на стаден имунитет. Досега континентът е получил малко над 400 милиона дози.

През октомври Организацията на обединените народи и СЗО разкритикуваха въвеждането на бустерни ваксини от богатите народи, като споделиха, че това лимитира достъпа на по-бедните народи до инжекции.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР