Новият ултратънк магнит има дебелина колкото един атом(снимка: CC0 Public

...
Новият ултратънк магнит има дебелина колкото един атом(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Учени създадоха най-тънкия магнит в света


Новият ултратънк магнит има дебелина колкото един атом
(снимка: CC0 Public Domain)

Тънък магнит с дебелина едвам един атом бе създаден от учени от Лабораторията Бъркли и Калифорнийският университет – Бъркли (UC Berkeley). Той може да докара до редица нови приложения в изчислителната техника и електрониката.

Разработването на ултратънък магнит, който да работи при стайна температура, дава обещание появяването на редица нови приложения в изчисленията и електрониката – такива като компактни устройства за памет с висока компактност и нови принадлежности за проучване на квантовата физика.

Ултратънкият магнит, за който неотдавна беше обявено в Nature Communications, може да даде подтик на устройствата с памет от последващо потомство, изчислителната техника, спинтрониката и квантовата физика, написа.

Новият материал е милион пъти по-тънък от лист хартия. Същевременно той може да се огъне в съвсем всякаква форма, без да се счупи. Изработен е от графенов оксид, цинк и кобалт.

„ Ние сме първите, които направихме двуизмерен магнит, работещ при стайна температура, който е химически постоянен при изискванията на околната среда ”, споделя ръководителят на изследването Джи Яо, учител от отдела по материалознание в Лабораторията Бъркли и доцент по материалознание и инженерство в UC Berkeley.
още по тематиката
Предишните достижения в региона на 2D магнитните материали имаха обещаващи резултати, само че въпреки всичко бяха склонни да губят магнетизма си при стайна температура.

„ Това изобретение е вълнуващо, тъй като освен прави вероятен двуизмерния магнетизъм при стайна температура, само че и разкрива нов механизъм за осъществяване на 2D магнитни материали ”, разяснява Руи Чен, студент от университета и водещ създател на изследването.

Магнитният съставен елемент на днешните устройства за памет нормално е изработен от магнитни тънки филми. Но на атомно равнище тези материали към момента са „ прекомерно дебели ” – стотици или хиляди атоми! В продължение на десетилетия откривателите търсят способи да създадат по-тънки, 2D магнити. Това ще разреши данните да се съхраняват при доста по-висока компактност.

Постижението е от основно значение за „ смаляването ” на актуалната електроника и основаване на памети с доста висок потенциал във време, в което човечеството генерира зетабайти информация всеки ден.

Постижението може да спомогне за по-нататъшното приложение на спиновата електроника – наричана още спинтроника – нова технология, която употребява ориентацията на спина на електрона, а не заряда му, с цел да кодира данните.

„ Нашият 2D магнит може да даде опция за образуването на ултракомпактни спинтронични устройства ”, споделя Руи Чен.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР