Новият ултрамикрокондензатор демонстрира превъзходни възможности за съхранение на енергия и

...
Новият ултрамикрокондензатор демонстрира превъзходни възможности за съхранение на енергия и
Коментари Харесай

„Революция в източниците на захранване“: малък компонент може да съхранява огромен запас от енергия

Новият ултрамикрокондензатор показва превъзходни благоприятни условия за предпазване на сила и евентуална гражданска война в източниците на зареждане на устройствата.

Изследователи от Индийския теоретичен институт създадоха нов ултрамикрокондензатор — малко устройство, което може да съхранява доста огромен електрически заряд в продължение на доста години. Това заяви Sci Tech Daily.

Суперкондензаторите комбинират най-хубавото от батериите и стандартните кондензатори — те могат да съхраняват, както и да освобождават огромни количества електрическа енергия. Ето за какво, сега доста учени работят върху основаването на сходни устройства за предпазване на сила за идващото потомство електронни джаджи. Новият вид е доста по-малък и по-компактен от съществуващите суперкондензатори и евентуално може да се употребява в доста устройства, вариращи от улично осветяване до потребителска електроника, електрически автомобили и медицински устройства.

Конструкцията включва полеви транзистори и пластове от молибденов дисулфид и графен, което води до впечатляващото нарастване от 3000% на потенциала при избрани условия. В токовите кондензатори нормално се употребяват електроди от железен оксид, само че са лимитирани от слабата пъргавина на електроните.

Затова индийските експерти са основали хибридни полеви транзистори, състоящи се от редуващи се пластове молибденов дисулфид и графен с дебелина няколко атома — за увеличение на подвижността на електроните, които по-късно се свързват със златни контакти. Използва се корав гел електролит сред двата електрода на FET, с цел да се сътвори твърдотелен суперкондензатор. Цялата конструкция е основана на диоксид/силиций.

След като суперкондензаторът е направен, откривателите мерят електрохимичния потенциал на устройството или способността му да задържа заряда посредством използване на разнообразни напрежения. Те са открили, че при избрани условия потенциалът се усилва с 3000%. За разлика от това, кондензатор, съдържащ единствено молибденов дисулфид без графен, демонстрира единствено 18% нарастване на потенциала при същите условия.

В бъдеще откривателите възнамеряват да проучат дали замяната на молибденовия дисулфид с други материали може в допълнение да усили потенциала на техния суперкондензатор. В своята оповестена научна публикация означават, че техният суперкондензатор е изцяло функционален и може да се употребява в устройствата за предпазване на сила като акумулатори за електрически автомобили или във всяка дребна система посредством консолидиране на чип. Те също по този начин възнамеряват да подадат поръчка за патент за суперкондензатора. Възможно е новият съставен елемент да помогне за революцията в зареждането на устройствата, допуска Sci Tech Daily.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР