Новият училищен закон се превърна в причина за поредно недоволство

...
Новият училищен закон се превърна в причина за поредно недоволство
Коментари Харесай

Проблеми с елитно училище заради новия училищен закон

Новият учебен закон се трансформира в причина за следващо неодобрение и скандал по отношение на статута на известно учебно заведение. Става въпрос за Технологичното учебно заведение " Електронни системи " (ТУЕС) към Техническия университет - София, което през последните години се утвърди като едно от най-хубавите ИТ учебни заведения у нас.
По информация на Actualno.com има напън към ректора на Техническия университет и към директорката на ТУЕС да подпишат основни документи, с цел да бъде де факто заменен статутът на образователното заведение. Причината - според признатият през 2016 година закон, чийто главен мотор беше депутатът от ГЕРБ и зам.-министър на образованието в първото държавно управление на Бойко Борисов Милена Дамянова не може да съществува подобен вид учебно заведение като ТУЕС - към университет, с квалифициран от вуза образователен проект и така нататък Едва в края на предходната година обаче от МОН са настояли статутът на ТУЕС да се приведе според закона, т.е. шефът му да бъде преназначен на поста от началника на районното ръководство по образованието, а не от ректора на ТУ-София. Директорът доцент Стела Стефанова отхвърля и до момента да подписа анекс към трудовия си контракт, тъй като съгласно нея и сътрудниците ѝ това би било еднакво на погубване на " неповторимия учебен модел на учебното заведение ".
През почивните дни от МОН разясниха, че популяризираната информация е " погрешна и манипулативна ". " Никой в МОН не е предложил или готвил смяна в статута на учебното заведение. Според закона за предучилищното и учебното обучение шеф на шефа би трябвало да бъде началникът на РУО-София-град. С това не се трансформира нито статутът, нито опцията в учебното заведение да преподават представителите на ТУ-София и на IT промишлеността. Няма да бъдат правени и кадрови промени в учебното управление ", написаха от министерството в своя позиция във Фейсбук. Пред в. " Сега " оттова потвърдиха, че образователното заведение ще остане към техническия вуз, както и че шефът доцент Стефанова персонално е била уверена, че ще резервира работата си, въпреки и да наближава пенсионна възраст.
Според адвокати на Асоциацията на приключилите ТУЕС, коментирали пред в. " Сега ", възможните промени ще доведат до проблеми с учителите, множеството от които сега са академични преподаватели и нямат изискваната от закона педагогическа дееспособност. " Човек на академична служба по принцип не може да преподава отвън висше учебно заведение, само че професорите и доцентите от ТУ-София преподават в ТУЕС, защото учебното заведение е към вуза. Сега професорите ще би трябвало да изгубят купите си и да се трансфорат в елементарни учители. На мен персонално от МОН ми споделиха, че като професор, лекар и инженер - това не е задоволително да преподавам на възпитаници ", разяснява научният началник на ТУЕС проф. Таня Василева. По думите ѝ някои от тях могат да работят като хонорувани преподаватели, само че не може всички учители за едно учебно заведение да са външни.
Същият проблем, съгласно нея, ще изникне и с преподавателите, които са от бизнеса - те няма да могат да преподават без педагогическа дееспособност, каквато сега нямат. Училището ще загуби и в случай че би трябвало образователният проект да се размени със спуснат от МОН - това би лишило гъвкавостта и актуалността му. Не на последно място, прекосяването на учебното заведение към МОН би довело и до загуба на поддръжката от ТУ-София, който към този момент няма да има интерес да го обезпечава, считат учители и родители. " Ако вас ви назначат на друга работа, от предходната ли ще ви заплащат заплатата? ", попита проф. Василева.
След Националната природо-математическа гимназия, на която беше отнето правото да организира вътрешни изпити за отсяване на учениците си, ТУЕС е вторият подобен случай. В учебното заведение преподават лектори от университета и представители на бизнеса по образователен проект, квалифициран от Факултета по електронна техника.
В МОН следва среща сред представители на министерството и родители, учители и някогашни ученици на учебното заведение, на която ще се търси излаз от създалата се обстановка.
Другото образователно заведение у нас, изправено пред същия проблем, е Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Неговият шеф обаче към този момент е подписал анекс към трудовия си контракт, съгласно който негов шеф е РУО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР