Новият супермодерен център за данни на глобалния доставчик на колокационни

...
Новият супермодерен център за данни на глобалния доставчик на колокационни
Коментари Харесай

Новият център SO2 на Equinix в София ще побира до 100 000 сървъра

Новият супермодерен център за данни на световния снабдител на колокационни и интерконект услуги Equinix в София отвори порти през днешния ден. Центърът SO2, ситуиран покрай летище София и на няколко километра от първото оборудване на компанията (SO1), разполага с към 1000 квадратни метра пространство за колокационно съоръжение, като подът на двуетажната постройка устоя товари до 12 kN на м2. Центърът дава отговор на най-високите стандарти за отказоустойчива работа от 6 деветки (99,9999% надеждност) и употребява възобновима сила.

Съоръжението е захранено по две самостоятелни трасета, всяко по 20 kV, работата на UPS устройствата също е двойно резервирана в режим N+N. Дори при отпадане на двете трасета действието на услугите на центъра се подсигурява от дизел генератори с мощ 1600 kVA, a охлаждането е поверено на чилъри CRAH, ситуирани на покрива на постройката.

Сигурността на оборудването също е на равнище център за данни клас 4. Освен физическите бариери и 24-часовата жива защита, има и система за видеонаблюдение, записваща всичко за 30-дневен интервал, а достъпът на всички места се реализира посредством картови четци.

„ Това е едно доста впечатляващо оборудване. Щатските компании не престават да влагат в България, в това число в развиване на цифрова инфраструктура, която обезпечава напредък на стопанската система и подкрепя устрема на страната да се утвърди като дигитален хъб на Балканите, сподели в приветствието си посланикът на Съединени американски щати у нас Ерик Рубин. - Съединени американски щати са един от най-големите вложители в България, а щатските компании развиват тук доста нови бизнес браншове, в това число центрове за данни, за обслужване на клиенти, бек офиси, софтуерни разработчици, като всички те са на върха на софтуерните нововъведения “, добави Рубин.

 Чарлз Майерс, основен изпълнителен шеф на Equinix

Чарлз Майерс, основен изпълнителен шеф на Equinix

Клиентите

На първия стадий Equinix SO2 ще предлага на клиентите към 350 шкафа за съоръжение с височина 2 метра, има опция за прибавяне и на още 1100 шкафа в идващите етапи, като общият брой на сървърите може да надвиши 100 000. Още с първия си център в София (SO1) Equinix обслужва над 100 компании за финансовия бранш (включително Уникредит Булбанк), телевизионния бизнес, огромни софтуерни компании като VMware България и доста други.

Този първи център бе основан като стартъпa 3DC от тримата експерти, които и през днешния ден са дружно – Здравко Николов (сега изпълнителен шеф на Equinix Sofia), Владислав Янков и Стефан Стефанов. През 2013 година английската Telecity Group купи 3DC, a самата Telecity бе добита две години по-късно от Equinix.

 Владислав Янков, Стефан Стефанов, Здравко Николов

Владислав Янков, Стефан Стефанов, Здравко Николов

Чарлз Майерс, основен изпълнителен шеф на Equinix, добави, че в световен мащаб Equinix към този момент има над 10 000 клиенти, обслужвани от над 200 центрове за данни с надеждност 99,9999%, което съгласно значи оптимално време за прекъсване на услугите от 31,5 секунди на година, или 2,59 секунди на седмица. Equinix навлиза в бизнеса през 1998 година, когато интернет занапред прохожда, а за електронна търговия и финансови транзакции към момента не се приказва. Първоначално обслужва огромните интернет снабдители, по-късно с навлизането на облака прибавя към потребителската база доста снабдители на облачни услуги. „:Разширихме екосистемата от сътрудници в посока Интернет на нещата, сигурност. Бизнесът ни се разраства и посредством новите клиенти, и посредством придобиване на редица компании “, изясни Майерс. Освен TelecityGroup през 2016 година, Equinix придобива още ancotel, Nimbo, Infomart Data Centers и други.

Именно и посредством тези придобивания от компания с годишни доходи към $13 млн. при старта преди 20 години, през днешния ден Equinix генерира годишни обороти в размер над $5 милиарда за 2018 година, а за 2019 година прогнозните доходи са в границите на $5,52 милиарда до $5,57 милиарда. Над 2900 са потребителите от сферата на облачните и ИТ услугите, като те обезпечават към 27% от приходите на Equinix. Над 800 притежатели на цифрово наличие и цифрови медии, в това число Dropbox, Netflix и други, обезпечат към 13 на 100 от постъпленията през 2018 година Над 1700 са телекомуникационните оператори, а фирмите, предоставящи финансови услуги, са над 1250, като те генерират 17% от приходите на Equinix. Над 2950 са корпоративни клиенти, които носят 18% от приходите, само че при тях растежът е максимален – към 35%.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР