Новият стар наставник на Арда Кърджали, Стамен Белчев, даде ексклузивно

...
Новият стар наставник на Арда Кърджали, Стамен Белчев, даде ексклузивно
Коментари Харесай

Стамен Белчев пред Nostrabet: Този отбор на Арда може да надскочи финала за Купата на България


Новият остарял ментор на Арда Кърджали, Стамен Белчев, даде извънредно изявление за уеб страницата bet. Той показа упованията си преди втория си престой отпред на клуба, заявявайки, че ще сложи оптимално високи условия към състезателите.

Бившият треньор на ЦСКА счита, че в кърджалийския отбор има доста млади състезатели с капацитет, който той желае да развие. Специалистът даже загатна, че опциите на клуба надскачат достигнатия край за Купата на България през предишния сезон. Белчев не пропусна и да изрази мнение във връзка с сезона в efbet Лига до момента и борбата за купата сред Лудогорец и ЦСКА.

Здравейте, господин Белчев! Вече сте в разгара на зимната подготовка с Арда. С какви очаквания стартирате втория си престой отпред на клуба?

С вярата да изградим един гръбнак от млади и по-опитни футболисти, една добра сплав. Оттам насетне се надявам да изглеждаме още по-добре на терена.

Завърнахте се напълно неотдавна в Арда. Какво е особеното в този момент, спрямо клуба, който оставихте преди две години?

Има разлики, несъмнено. Има много нови играчи за мен, те пристигнаха след моето овакантяване. И в управлението има някои разлики. Като цяло не са малко разликите, няма потребност да ги изреждам всички.

Имахте ли съответни претенции към управлението по отношение на селекционния развой и по какъв начин минаха договарянията?

Докато водехме договаряния разбрах кои играчи ще остават, тъй че от тази позиция бях квалифициран. Имахме някои диалози за постове, на които ни трябват нови играчи, само че не е имало пречки зад заставането ми отпред на Арда още веднъж.

Бяхте към година и малко повече отвън треньорската специалност. Какви заключения и поучения си извадихте?

Със сигурност направих един разбор персонално за себе, за работата, която свърших в предходните години. По отношение на поуките – футболът е доста динамична среда, която се променя непрекъснато, тъй че най-важното е да се работи и да си в разгара на събитията.

Липсваше ли Ви тръпката да сте край страничната линия?

Разбира се, това е огромна пристрастеност за мен.

Имате ли някакви съжаления в кариерата си до този миг?

Вижте, сигурно съм си извадил някои поучения. Все отново обаче няма по какъв начин да върна времето обратно. Трябва да си науча уроците от случилото се, с цел да не се получават същите неточности. Оттам насетне би трябвало да виждам напред и да се пробвам да реализира най-хубавото.

В последните месеци имаше някои кавги към Арда. Притесняват ли Ви бързите треньорски рокади в този интервал?

Не, по никакъв метод не ме е тормозило. Не желая да показвам отношение към разразилите се преди мен събития. Това не затрудни по никакъв метод диалозите ни с клуба.

Вашият предходник, Славко Матич, показа мнението, че Арда е „ дребният народен тим на България “, говорейки за младите играчи в отбора. Подкрепяте ли сходно изказване?

Да, факт е, че в тима има доста млади и качествени футболисти. Въпреки младостта им обаче те са минали през доста национални гарнитури. Това е млад тим, който желая да развия оптимално, с цел да мога да оказа помощ на тези млади играчи да стигнат допустимо най-високо равнище в кариерите си.

Отборът сподели единствено преди броени месеци, че е кадърен на огромни неща, достигайки до място в зона Европа и до край за Купата на България. Смятате ли, че този дух може да се възроди?

Разбира се. Това са момчета, които реализираха страхотни резултати с предходните наставници. Аз обаче имам вяра, че този отбор има още по-големи находища, тъй че се надявам във времето, в което работим дружно, да покажат това и да се гордеем с работата си.

Топ 6 ли ще е задачата в оставащите дуели до края на постоянния сезон и гледате ли на 7-то място като цяло?

При всички случаи ще се опитаме да извлечем максимума точки от оставащите мачове. Играем мач за мач, не желая да виждам прекомерно напред. Със сигурност обаче ще слага високи критерии на играчите, които те да гонят. Те би трябвало да научат, че футболът дава доста, само че първо ти би трябвало да му се отдадеш и да се трудиш доста за триумфите си. Само по този начин ще има резултати и задоволство от работата.

Очаквате ли повиквателни за мъжкия народен тим на част от младите играчи?

Всичко зависи единствено от нас. Ако покажем положително равнище и неизменност, то се надявам да притеглим погледите на националните селекционери, надлежно да сме потребни на сътрудниците на тези позиции.

Навярно сте следили шампионата досега. Какво Ви направи най-силно усещане?

Да, гледах детайлно всичко протичащо се. Прави усещане несъмнено, че има 2-3 тима, които са едни гърди пред останалите, а оттова насетне другите сформира са доста изравнени като качество. Във всеки конфликт всеки може да победи всеки. Интересно е шампионата.

Как оценявате равнището на efbet Лига през този сезон?

Мисля, че отново има направена крачка напред, само че никога не мисля, че има някаква грандиозна разлика от предходни сезони.

Бившият Ви отбор, ЦСКА, е в непосредствена непосредственост до Лудогорец. Може ли превъзходството на разградчани да бъде нарушена?

Всичко може да се случи, изключително при толкоз дребна разлика. Първенството занапред стартира, неговата основна част имам поради. Вярвам, че по-постоянният тим ще надделее в последна сметка.

През първия полусезон имаше доста млади играчи, които получиха късмет в efbet Лига. Отдавате ли това на финансови съмнения в тимовете или на качествата на състезателите?

По-скоро мисля, че всеки един от тези играчи е посочил качества, надлежно всеки един сътрудник е оценил техните представяния. Със сигурност има и от двете неща в по-голяма или по-малка степен, само че това е превъзходен късмет за тези момчета, с цел да сграбчен шанса си и да останат в професионалния футбол за по-дълго време.

Какво Ви е мнение за въвеждането на повече дублиращи тимове?

Аз мисля, че е за положително. Колкото по-рано се сблъскат тези млади момчета с професионалния футбол, толкоз по-бързо ще се приспособяват към него и ще им бъде по-лесно за бъдеще.

Преходът от юноши към мъже ли е най-големият проблем в родния футбол и това ли е решението?

Лично за мен това е единствено едно от евентуалните решение, като с изключение на него е нужно да се трансформират и още неща. Разликата обаче сред юношеския и мъжкия футбол е голяма, тъй че това оказва помощ. Колкото по-бързо намерим метод да интегрираме младите към професионалния спорт, толкоз по-добре.

И за край, господин Белчев, – какво си пожелавате през тази 2022-а година в персонален и професионален проект?

Първо си поисквам здраве, на мен и на всички хора. Пожелавам си да изпитаме удовлетворение от обстоятелството, че работим в света на футбола, а на тима поисквам доста неизменност и свършена работа. Само по този начин може да дойдат и триумфите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР