Новият служебен кабинет в Гърция положи клетва след изборите на

...
Новият служебен кабинет в Гърция положи клетва след изборите на
Коментари Харесай

Ключов служебен министър на Гърция - роден в България, завършил Медицинския университет в София

Новият длъжностен кабинет в Гърция постави клетва след изборите на 21 май, защото определените политици не съумяха да сформират държавно управление.

Служебното държавно управление, състоящо се от 20 министри и министър-председател, е определено от непартийни претенденти, а министър-председателят е началник на една от висшите правосъдни инстанции в Гърция: Върховния съд, Сметната палата или Държавния съвет.

Служебното държавно управление ще бъде на власт до изборите на 25 юни, като главната му функционалност е да подсигурява гладкото протичане на изборния развой. Въпреки това, в малко евентуалния случай, когато изборите не дадат резултати за квалифицирано болшинство на първата партия и договарянията за коалиция се провалят, ръководството на служебното държавно управление се удължава до идващия тур на изборите. Това включва провеждането на предизборна акция, прецизно използване на волята на жителите и прецизно съблюдаване на изборното законодателство.

Освен това обвързване на служебното държавно управление и на обособените министри е да отговорят на незабавни въпроси, които биха зародили по време на ръководството им, да работят по настоящи въпроси и да вземат решения, които не могат да бъдат отлагани. Те обаче не могат да съставляват страната на европейски или международни срещи на върха. Ако е належащо, президентът Катерина Сакеларопулу поема тази отговорност.

Служебните министри би трябвало да бъдат партийно неутрални, с цел да подсигуряват безпристрастност и обективност в политическите си дейности и да не бъдат възприемани като любимци на една политическа секта по отношение на друга преди изборите.

Министър на опазването на здравето е Анастасия Котаниду. Тя е родена в България и е приключила Медицинския университет в София. Котаниду е пневмонолог и е била ръководител на изследователския комитет за придобиване на интензивно поделение по време на пандемията от Ковид-19. Била е и началник на едно от интензивните отделения в болница " Евангелисмос ", където работи, и координатор на отделенията за интензивни грижи в цяла Гърция по време на пандемията. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР