Силният човек на Габон Нгуема обещава повече демокрация след края на управлението на Бонго

...
Новият силен човек на Габон генерал Брис Олигуи Нгуема обеща
Коментари Харесай

Новият силен човек на Габон генерал Брис Олигуи Нгуема обеща в петък институциите на страната да бъдат по-демократични, два дни след като оглави преврата, сложил край на 55-годишното управление на семейство Бонго.

„Разпускането на институциите“, постановено в сряда по време на преврата, „е временно“, каза той в реч. „Въпросът е да ги реорганизираме, за да ги направим по-демократични.“

Олигуи също засили контактите с национални групи и чуждестранни интереси, срещайки се с членове на гражданското общество ден след реч пред 200 бизнесмени, на които изнесе лекция корупция.

Излъчен по държавната телевизия по-рано в петък, той строго предупреди бизнес лидерите в богатия на петрол щат срещу „свръхфактуриране“ и им каза да се ангажират с „развитието на страната“.

„Трудно е да възприемат на този етап вашата ангажираност или патриотизъм, когато става въпрос за развитието, очаквано от нашите сънародници“, каза Олигуи. правило

Той обеща да се увери, че надвзетите пари "се връщат в държавата.

"Тази ситуация за мен не може да продължи и няма да я толерирам".

Той покани и чуждестранни дарители, дипломати и членове на международни организации да се срещнат с него. Подробностите за тази среща остават неясни.

Посолствата на държави или организации, които са осъдили преврата, казаха пред АФП, че не са изпратили своите най-високопоставени представители, а по-скоро служители от по-нисък ранг.

Бонго свален 

Олигуи, ръководителят на елитната Републиканска гвардия, в сряда поведе офицери в преврат срещу президента Али Бонго Ондимба, издънка на семейство, управлявало 55 години.

Свалянето дойде само мигове след провъзгласяването на 64-годишния Бонго победи на президентските избори през уикенда -- резултат, определен като измама от опозицията.

Лидерите на преврата заявиха, че са разпуснали националните институции, анулирали изборните резултати и затворили границите.

Олигуи трябва да положи клетва в понеделник като "преходен президент".

Но други страни не са го признали за законен лидер на Габон и той е изправен пред натиск да изложи плановете си за възстановяване на гражданското управление.

Пет други страни в Африка - Мали, Гвинея, Судан, Буркина Фасо и Нигер - претърпяха преврати през последните три години. Техните нови управници се противопоставиха на исканията за кратък график за връщане в казармата.

Династия

Бонго търсеше своя трети мандат на поста, след като дойде на власт през 2009 г. след смъртта на баща си Омар.< p>Лидерите на преврата казаха в сряда, че са го поставили под домашен арест и са го поставили "в пенсия".

Въпреки това той успя да разпространи видео в социалните медии, в което каза, че синът му и съпругата му Силвия са били задържани, и призова „всички приятели, които имаме по целия свят... да вдигат шум“ от негово име.

Националната телевизия в петък показа подвижни изображения на сина на сваления президент Нуредин Бонго Валентин и други арестувани служители пред куфари пълни с пари, за които се твърди, че са иззети от домовете им.

Военните ги обвиниха в държавна измяна, присвояване, корупция и фалшифициране на подписа на президента, наред с други твърдения.

В Париж адвокатите на Силвия Бонго, френско-габонска, казаха те бяха завели дело за нейното „произволно задържане“ и това на сина й Джалил.

„Тя е държана на неизвестно място в Габон“, каза пред АФП адвокат Франсоа Зимерай, като каза, че нейните адвокати настояват да им бъде даден достъп до френското консулство в Либревил.

Инсулт през 2018 г. отстрани Бонго от обществения живот за 10 месеца и доведе до много кратък и все още необяснен опит за власт от войници.

По-възрастният Бонго управлява 41 години, печелейки репутация на клептократ и стълб на "Francafrique" - сега осъдената политика, чрез която Франция насърчава своите политически и търговски интереси в Африка чрез кронизъм.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР