Новият щам Омикрон е открит в проби, взети още през

...
Новият щам Омикрон е открит в проби, взети още през
Коментари Харесай

Омикрон е открит в проби на туристи в Нигерия още през октомври

Новият вариант " Омикрон " е открит в проби, взети още през октомври в Нигерия, т.е. преди оповестяването на разновидността от държавното управление на Южна Африка. Това заяви нигерийският център за надзор на болесттите.

" Ретроспективни изследвания демонстрираха, че вариантът " Омикрон " е бил в проби, взети през октомври 2021 година от туристи, пребиваващи в Нигерия ", цитира нигерийският вестник „ Премиум Таймс “ известието на центъра. Не е предоставена спомагателна информация за това кой е бил инфектиран с варианта.

Съобщението, че вариантът " Омикрон " се популяризира в Африка още през октомври, последва известието за първите разпознати инфектирани с този вид на ковид в Нигерия. Според изказване на нигерийския Център за надзор на болесттите, оповестено през днешния ден, при трима души, завърнали се от Южна Африка предходната седмица, е открит вариантът. В момента лицата са карантинирани, а управляващите откриват самоличността на всички, които може да са имали контакт с тях през последните дни.

В Южна Африка вариантът е открит в лаборатория на 23 ноември в проби, взети сред 14 и 16 ноември. На 25 ноември представител на Министерството на здравеопазването на Южна Африка осведоми обществеността за съществуването на новия вариант. През миналата седмица няколко хиляди души в Южна Африка са се заразили с варианта " Омикрон ".

Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) отбелязя варианта на ковид B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката писмен знак " Омикрон ". В изказване на СЗО се споделя, че вариантът " има огромен брой разновидности, някои от които провокират безпокойствие ". Няколко промени в протеина на шипа могат да затруднят неутрализирането на патогена от антителата, което може да повлияе на ефикасността на имунизациите. Освен това по предварителни данни вариантът има нараснала дарба да се популяризира.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР