Новият шеф на Съдийската комисия в България – Виктор Касай

...
Новият шеф на Съдийската комисия в България – Виктор Касай
Коментари Харесай

Касай: Клубовете могат да ми вярват

Новият началник на Съдийската комисия в България – Виктор Касай даде първата си конференция на новия пост пред български медии. Бившият маджарски рефер приказва по доста тематики свързани с ръководенето на футболните срещи, технологията VAR, равнището на арбитрите у нас и задачите, които той и екипът му са си сложили.

„ Благодаря ви за интереса към тази конференция. Видях това като доста забавен план и огромно предизвикателство за всички страни – съдии, почитатели, клубове, управление на федерацията. Съдийството е нещо доста забавно и бях благополучен от поканата на Борислав Михайлов. Идеята за моето привличане е да се развият голям брой планове. Надявам се работата ми да бъде от изгода за всички “, стартира Касай.

„ Мисля, че най-интересното постоянно са реферските неточности. Това е най-важната работа за мен. Ако няма неточности и публицистите няма да са тук. Ще съм благополучен да оказа помощ на съдиите да вършат по-малко неточности. В момента с сътрудниците ми събираме информация. Провеждаме доста срещи и когато имам цялостната картина пред себе си, с моя екип ще решим по какъв начин ще действаме по най-приоритетните въпроси. Ще работим за възстановяване на съдийството, само че няма по какъв начин да няма неточности, невероятно е. Дори да доведем най-хубавите съдии от Испания и Италия отново ще има неточности. Целта е да ги сведем до най-малко “, обясни той.

„ Аз съм доста благополучен, че имаме опция да използваме системата VAR. Вярвам, че тя е от помощ на всички – съдии, капитани, клубове, почитатели. Това е първият сезон на системата в България. Проверени са 131 обстановки посредством нея. Това не е доста. Съдиите също се учат и усъвършенстват равнището си в използването на VAR. Надявам се това да продължи. Истината е, че всеки от българските съдии я е употребявал приблизително към 3-4 пъти до момента. Най-добрият български съдия е управлявал 11 мача с технологията. Това е напълно нова система, всяко начало е мъчно. Съдиите над 100 години разполагаха единствено със свирка и два картона. Чуждата процедура демонстрира, че първите 1-2 години е най-трудно. Тестове в Съединените американски щати и Италия го потвърждават “.

„ Моята работа тук не е обвързвана с клубовете. Ще третирам всички тях еднообразно. Ще подкрепям длъжностен контакт с тях. Искам всички клубове да ми имат вяра. Желая и да има правдивост на терена, в връзките. Ако даден рефер се оправя добре ще пораства в сферата, само че в случай че не се ще си понася следствията. Естествено, никого няма да убием “, пошегува се Касай.

"Навсякъде футболът е друг и има доста разновидсти и специфики. Сложното е да намерим съдии, които са наясно с локалните нрави и обичаи. Хубаво е, че тук съдиите са българи – това не желая да го трансформирам. Важно е, несъмнено, те да извършват съзнателно своите отговорности “, приключи унгарецът.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР