Новият селекционер на българския национален тим по футбол Красимир Балъков

...
Новият селекционер на българския национален тим по футбол Красимир Балъков
Коментари Харесай

Балъков: Целта е класиране на Европейското, никой няма да ми се меси

Новият селекционер на българския народен отбор по футбол Красимир Балъков приказва преди евроквалификациите с Чехия и Косово в петък и понеделник.

Той беше безапелационен, че няма да допусне интервенция в работата си, отговаряйки на въпроси, които почитателите на „ лъвовете ” му изпратиха. Балъков се постара да задоволи интереса на всички, като разкри кой от актуалните наследници смята за своя директен правоприемник на терена като жанр на игра.

„ Въпросът, дали може някой различен да ми реди състава, е непотребен. Просто няма по какъв начин да стане. Няма кой да ми реди състава. Не имам вяра някой да го е правил при предходните треньори. Дискусии и разнообразни отзиви постоянно е имало и ще има ”, съобщи Балъков за формалната страница на националния тим във „ Facebook ”, написа Блиц.

„ Между треньори и ръководители няма метод да няма полемики, тъй като в последна сметка ние сме тук с една цел – да извадим най-хубавото и да сглобим най-хубавото, с цел да имаме триумф. Това не значи, че някой ще ми реди състава. Последното решение е извънредно мое и по този начин ще бъде до последния ми ден. ”

Дебютът на Балъков ще се състои на 7 юни при визитата против Чехия в нашата квалификационна група А. Три дни по късно одобряваме Косово вкъщи на Националния стадион „ Васил Левски ”.

„ Целта пред тима е една-единствена – класиране за Европейското състезание. Знам, че това мое изявление може да ми забие 3-4 ножа след квалификациите. Аз съм постоянно бил оптимист, не мога да бъда различен. Знам, че имаме шансове и ще дадем всичко от себе си. Освен Англия останалите тимове са малко или доста на едно равнище. Нашият минус е, че дълго време не сме класирали. Трябва в този момент по този начин да обработим нещата, по този начин да се опитаме дружно със състезатели и ръководители, че да можем да грабнем този късмет и да го използваме. ”

„ Има футболист в българския народен тим, който може да играе като Краси Балъков. Трябва да му дадем малко повече самочувствие, да се разсъни. Това е Тошко Неделев. Абсолютно инстиктивен и първокласен състезател, който в случай че малко още поработи за себе си, може да стигне равнището, което ние с Данчо Лечков демонстрирахме за националния. Всичко зависи от него. ”

 „ Ние бяхме една генерация с необикновено възприятие за комизъм. Къде на комизъм, къде в действителност аз имах вяра в това, което можехме да играем. Този оптимизъм се показваше на зеления терен. В тази обстановка, към този момент като селекционер на националния тим, мога да кажа още веднъж – ние няма какво да губим. Вече 15-16 години не сме се класирали, тъй че този оптимизъм ще се опитам да го предам на футболистите. Работим към този момент 4-5 дни дружно. Ще има много промени. ”

„ Експерименти с млади гении като Кун Теменужков, Илия Груев-младши, Калоян Кръстев, Преслав Боруков и Петко Христов? Тези футболисти всичките са в разширения състав на националния тим. За в бъдеще могат да бъдат извикани. Наблюдавани са във всеки миг, когато счете, че е належащо. Казах към този момент, че националният тим ще бъде една комбинация от опитни и млади футболисти. Така ще бъде и за в бъдеще. ”

„ Няма никакво значение дали са родени в чужбина или са родени тук, а играят в чужбина. Всичко зависи от тях и от нашето наблюдаване, от това какво ще забележим в тяхното развиване. Когато би трябвало и когато може, ще даваме късмет на млади футболисти да бъдат с нас, даже и да не вземат присъединяване в мачовете. Имаме право на 23-има играчи плюс още един. Аз споделих, че постоянно ще крещя 24-има. Има задоволително място за младите. ”

„ Има доста истини по този въпрос, както и доста пътища, по които да стигнеш там, където искаш. В момента съм заложил на това да извикам по-опитните вратари, тъй като имаме най-малък късмет за класиране. Нека минат тези две квалификации. Вече в идващите не знам, може да бъде различен метод на нареждане при вратарския пост. ”

„ Мартин Камбуров в националния тим? Не мога да кажа дали би оказал помощ. Разбира се, той е един извънредно умел футболист, с доста мачове в Първа лига, както и с доста голове. Той доста, доста от дълго време не е викан в националния тим. За момента считам, че това, което съм повикал, е окей и допустимо най-хубавото, което можем да вземем. ”

„ Тази година шампионата – бях част от него – и на върха, и в средата на класирането, и на дъното се появи огромна конкуренция. Имаше доста хубави мачове. И преди, и в този момент споделям – имам мое виждане, съгласно което националният тим да бъде образуван. Съгласно него крещя и състезателите. Разбира се, има и много изненади с имена, които на са били тук преди този момент, само че всички, които получиха повиквателни, са били част от разширения отбор. Всеки лагер е за себе си – в тези два лагера играчите са едни, в идващите през септември могат да бъдат други. От доста неща зависи, най-много от игровото време, което получават. Най-малко в 70 % от мачовете би трябвало да играят. ”

„ Анализаторът ни има система, която съпоставя футболистите на база 120 детайли. Разбира се, измежду тях има по-маловажни и по-важни, само че се преценя по десетобалната  система. Когато излезе едно съпоставяне, то е доста тъкмо и съответно. Така мога да преценява по отношение на съперника къде ние почти куцаме и къде те са по-добри от нас, както и противоположното. На база тази статистика мога да поправям някои неща. Не съм цялостен последовател на статистиката, само че в последните години я употребявам доста и това дава доста добър резултат. ”

„ В националния тим постройките, които употребих в Етър (4-1-4-1 и 3-5-2), ще бъдат вкарани макар дребното време, с което разполагаме. Ще има и други постройки, разновидности, в които тимът да бъде по-разчупен, тъй като тук имаме по-богат избор на качествени футболисти, в сравнение с в Етър. Ще желая да вкарам няколко схеми на игра, които надлежно ритъма и резултата биха били от употребява. ”

„ Капитанът Ивелин Попов е един от дребното ни играчи, които разполагат с извънредно огромен опит. Той има доста огромно въздействие в тима като престиж. Ще намерим най-хубавото му място – той може да играе на 3 позиции – и сме говорили с него. Той може да поведе тима по най-хубавия метод. Нека не се тормозят за Ивелин, всичко е окей. ”

„ След като имам 24 футболиста и измежду тях някои млади играчи, откакто проучваме тимовете на Чехия и Косово, може и да пуснем още от началото някои от младите. Още сме в средата на подготвителния лагер. Имаме още няколко дни, в които да доизчистим нещата и да преценим кои ще бъдат титуляри против Чехия. ”

„ Трудно можем да подобряваме някои качества на играчите в националния тим. Тук имаме доста малко време, можем да поддържаме тези качества. Ще се опитаме да работим механически най-малко в 70 % от времето. Физическата подготовка мъчно можем да подобряваме тук. ”

„ Много са нещата, на които желая да държа. Разбира се, не може човек да каже на 100 % всичко, което желае да извършват състезателите. При всички положения ще се преценявам доста с повиквателните и с тези, които играят по-малко минути. Останалите ще имат преимущество пред тях. ”

„ Дали ще играем по-агресивно – това е тежък въпрос. Ние се стремим към това. Агресивността не значи, че ще играем отбранително. Няма метод, ние се съобразяваме с тимове като Англия, Франция, Германия. Ще търсим нашия метод за игра, посредством който публиката и хората да ни правят оценка. Разбира се, той би трябвало да ни оказва помощ да стоим по този начин тактически, че да печелим точки против такива тимове. ”

„ Аз имам една рецепта, която съблюдавам в продължение на доста време. Един от моите обичани треньор – Жозе Моуриньо – сега няма работа. Хосеп Гуардиола продължава да работи. Юрген Клоп, Гуардиола, Моуриньо – това са тримата, които са разнообразни по жанр, само че дружно съчетават съвършения треньор. Ако има по какъв начин от тези тримата да направиш един треньор, то той ще създаде топ футбола, който да се играе в света. ”

„ Дали в случай че бях футболист през днешния ден, щях да коствам 100 милиона? Да. Когато имах контракт в Щутгарт, с цел да ме изплатят оттова, имаше уговорка за 70 милиона. Това беше 2001 година. Сега сме 2019 година. Предполагам, че с 30 милиона цената ми би се качила нагоре ”, сподели още Балъков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР