Новият президент на Албания Байрам Бегай положи клетва в неделя

...
Новият президент на Албания Байрам Бегай положи клетва в неделя
Коментари Харесай

Новият президент на Албания Байрам Бегай положи клетва

Новият президент на Албания Байрам Бегай постави клетва в неделя и прикани политическите партии в страната да си сътрудничат за нейното бъдеще и за укрепването на върховенството на закона, заяви Асошиейтед прес.

55-годишният Бегай, който получи 78 гласа от общо 140 депутати, пое публично поста на на гала в Народното събрание.

" Аз няма да остана безпристрастен във връзка с който и да било, който слага персоналните си ползи над тези на нашата нация ", съобщи Бегай, който е някогашен шеф на генералния щаб на албанската войска.

Той беше препоръчан за поста от ръководещата Социалистическа партия, откакто опитите да бъде открит компромисен претендент с опозицията не съумяха. Повечето опозиционни депутати бойкотираха гласуването, а някои отсъстваха и от церемонията по полагането на клетва.

Бегай е осмият президент на Албания след рухването на комунизма и третият, който идва от редиците на армията. Президентският пост в Албания се заема с петгодишен мандат и има най-вече церемониална роля. Президентът е висш главнокомандващ на армията и има известни преимущества в правосъдната власт и въоръжените сили.

Бегай стартира речта си в Народното събрание през днешния ден, като приказва за " необратимия европейски път " на Албания, която стартира присъединителни договаряния с Европейски Съюз през този месец.

Европейски Съюз, Съединени американски щати и други западни страни поздравиха Байрам Бегай за избора му на президентския пост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР