Новият председател на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену,

...
Новият председател на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену,
Коментари Харесай

Новият председател на Еврогрупата иска реформа на еврозоната още през юни

Новият ръководител на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену, има намерение да реализира първичен прогрес в промяната на еврозоната още през юни.

" През юни би трябвало да сме в положение да взимаме решения ", откакто изясним графика на промените преди срещата на върха на Европейския съюз през март, показва Сентену в изявление за немския стопански ежедневник " Ханделсблат ", представено от " Франс прес ".

Според него събитията " рядко са били толкоз удобни " за реализиране на бърз прогрес, защото огромните европейски страни са завършили с изборите, стопанската система нараства във всички страни, а бюджетните дефицити понижават ".

Сентену беше определен отпред на Еврогрупата при започване на декември за мандат от две години и половина. По думите му постигнатото държавно съглашение в Германия съдържа " позитивни сигнали за европейската политика ", макар че към момента е с неразбираеми контури и към този момент се оспорва от част от социалдемократите.

Въпреки че в Италия към момента предстоят избори през март, а популистките обединения набират мощ на всички места в Европа, португалският икономист твърди, че " поддръжката за европейската интеграция остава огромна измежду жителите ", което е " неповторим късмет ", който би трябвало да бъде употребен.

Деветнайсетте членки на еврозоната обаче са разграничени по въпроса за бъдещите промени. На север страни като Холандия и Германия не са склонни да споделят благосъстоянието си с южните страни като Франция, Италия и Испания, защото съгласно тях бюджетните им политики са прекомерно хлабави.

Сред най-обсъжданите тематики е основаването на бюджет на еврозоната - основно предложение на френския президент Еманюел Макрон.

До този миг неколцина от финансовите министри от Еврогрупата са се оповестили в поддръжка на " стабилизиращ инструмент " при положение на стопански " потрес ". Според Сентену обаче подобен бюджет може да служи също по този начин като " капиталов инструмент " и да бъде привързан с национални промени - два въпроса, които към момента се разискват.

Във всеки случай и дума не може да става за " непрекъснати прехвърляния " към хазната на дадена страна членка, даде обещание португалският министър в отговор на безпокойствата на Германия.

Мариу Сентену желае също така до юни да се контракти европейска гаранция върху депозитите - трети и финален дирек от банковата промяна, целяща да се успокоят клиентите на банките, който среща съпротивата на Германия. /БТА/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР