Новият правилник за дейността на Фонда за лечение на деца

...
Новият правилник за дейността на Фонда за лечение на деца
Коментари Харесай

Обезсмислят Обществения съвет на Фонда за лечение на деца с новия правилник

Новият устав за активността на Фонда за лекуване на деца обезсмисля ролята на Обществения съвет . Това съобщи пред БНР Десислава Хурмузова от гражданската самодейност " СпасиДариНа ".

Припомняме, на 11 септември бе уволнен следващият шеф на Фонда за лекуване на деца - доктор Тинка Троева . Обвинението и към нея е, че е нарушавала предписанията.

 И Тинка Троева редовно нарушавала и заобикаляла закона Обновена
И Тинка Троева редовно нарушавала и заобикаляла закона

Министерство на здравеопазването е изпратило сигнал и в прокуратурата

Хурмузова дружно с националния съветник по детска нефрология доктор Анелия Буева и Красимира Величкова от Българския дарителски конгрес изпратиха мнение, в което разказват измененията в правилника като официални и дискриминационни. Те няма да оказват помощ за качественото лекуване на децата.

Първото и главно нещо е Фондът да е колкото се може по-автономен от Министерството на здравеопазването . Със остарелия устав, годен до предходната година, беше ясно кой носи отговорност. Общественият съвет имаше своята голяма роля, означи Хурмузова, допълвайки, че главните проблеми си остават в този устав, изясни Десислава Хурмузова.

Хурмузова разяснява, че членовете на Обществения съвет нямат пояснение за честата промяна на шефовете на Фонда. Първо , извънредно сензитивна е институцията - става въпрос за заболели деца , естествено там има освен медицински мнения, има и доста страст - на цялото общество. Но другият проблем е, че този Фонд разполага с пари и тези пари не са малко за България - това са 12 милиона лв. годишно - явно, че има ползи към тези пари.

От положителното желание да се изчистят недоразуменията, вложени в правилника през 2016 година Единственото, което трансформират е, първо, че на Обществения съвет безусловно му се обезсмисля ролята, тъй като му се не разрешава да приказва . Какъв Обществен съвет е, който съставлява обществото и няма право да оповестява каквато и да било информация за работата на Фонда . Да си го прибират в министерството, сподели възмутена Хурмузова.

Според измененията, се планува Фондът да прави публични поръчки за медицинските произведения. И тук идва казусът за какво Фондът за лекуване на деца заплаща медицински произведения от толкоз години, а те не си отидат в Касата, където им е мястото , недоумяват членове на Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР