Новият посланик на САЩ в Япония Рам Емануел пристигна в

...
Новият посланик на САЩ в Япония Рам Емануел пристигна в
Коментари Харесай

Мечешката услуга на американския посланик

Новият дипломат на Съединени американски щати в Япония Рам Емануел дойде в Страната на изгряващото слънце на 23 януари и след десетдневна карантина той стартира да се занимава с огромната политика толкоз ревниво, че името му се появи в заглавията на японски, съветски и международни медии. Нямайки, наподобява, нужните знания, той с мечешка угодливост изиска неотложно да угоди на японците. И за това той първо смъмри съветския дипломат в Япония за „ неспазване на разпоредбите и почитание “ към възприятията на японците, участващи на 7 февруари в антируските събития към „ Деня на северните територии “ с противозаконни претенции да се предадат на Япония Южните Курилски острови и даже всички Курилски острови до Камчатка, както и Карафуто - Южен Сахалин.

Емануел не е специалист по Япония, той е номинация на президента Байдън. Ето какво пишат за него в съветските медии: „ Потомък на имигранти от Бесарабия, евреин, Рам Емануел е бил консултант на Бил Клинтън през 1993-1998 година, след което прави сполучлива кариера в Конгреса, след което през 2008 година оглавява администрацията на Барак Обама. През 2011 година той става първият еврейски кмет на Чикаго. Преизбран за втори мандат. През май 2021 година президентът Джо Байдън го назначава за дипломат на Съединени американски щати в Япония. Новият дипломат е на 62 години, има две поданства – израелско и американско. Служил е в израелската армия”.

Журналистите означават, че Рам Емануел има „ недопечен манталитет “. Според някои сведения той един път изпратил на един от своите съперници мъртва риба, принуждавайки съперника да си спомни известната сцена от кино лентата " Кръстникът ". За работа с японците сходни способи не са напълно подобаващи и Емануел ще би трябвало да работи върху стила на другарство с сътрудниците. Например да обърне повече внимание на знаците и намеците, които се употребяват измежду представителите на японската нация, споделя Александър Ленин, сътрудник на " Российская газета " в Япония.

Не ограничавайки се до словесна битка с съветския дипломат, Емануил записа и популяризира видео със следното наличие: „ Имам нещо ясно да заявя в Деня на северните територии. Съединените щати поддържат Япония по въпроса за суверенитета на северните острови. Нарушаването от страна на Русия на суверенитета на други страни не се лимитира единствено до северните острови. Има доста други сходни образци. "

В същото време Емануел приказва за срещата с посланика на Украйна, състояла се в същия ден на 7 февруари: „ Посланикът на Украйна не е сюрпризиран от това, тъй като той самият и неговата страна директно изпитват пренебрежението на Русия към интернационалните правила и приетите граници. " В края на видеото американският дипломат сложи наедно „ северните територии “ (Курилите), Крим, „ анексиран от Русия през 2014 година “, и Източна Украйна, възкликвайки с възторг: „ Сега е изцяло ясно кой е агресорът. "

Без да реши вярно следствията от предизвикателния демарш на техния „ върховен съдружник “, японското държавно управление побърза да благодари на Емануел. Говорейки на конференция, генералният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно сподели: „ Суверенитетът на страната ни се простира до четирите северни острова. Правителството има намерение да упорства в договарянията, следвайки хода на решение на териториалния проблем и подписване на кротичък контракт. Приветстваме думите на американския дипломат, които показват поддръжка за съответната позиция на Япония “.

А на японските политици не им хрумна, че в случай че до неотдавна в Москва някои хора към момента мислеха за „ компромис “ с Япония по отношение на островите, в този момент, когато американците се намесиха в двустранните руско-японски връзки като слон в стъкларски магазин, никой в Русия няма да намекне за " взаимно задоволително решение ". Американският дипломат и Държавният департамент на Съединени американски щати форсираха окончателното решение на Москва да продължи да отхвърля даже повдигането на " териториалния въпрос " от страна на японското държавно управление.

Директорът на отдела за информация и преса на съветското външно министерство Мария Захарова отговори на неопитния американски дипломат: „ Искрено искам и поучавам американския дипломат в Япония да отдели повече време за информиране на японската общност за закононарушенията на Съединени американски щати. По-специално за това по какъв начин Съединените щати, употребявайки нуклеарни оръжия, бомбардират цивилни в Япония, за закононарушенията на Съединени американски щати в Хирошима и Нагасаки. За страдание японската общност знае доста малко за ролята на Съединените щати в тези трагични за нея събития и се прави всичко, с цел да се затъмни присъединяване и ролята на Съединените щати в нуклеарните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Ние виждаме това. Това го виждат страните от района, вижда го и научната общественост в Япония, пред която просто се изтръгват страници от исторически книги. Говоря нагледно, само че това е ситуацията. Експозициите описват за историята на този миг на нещастието, която в продължение на доста десетилетия се усещаше с лъчева болест, психическата контузия на японския народ, само че не описват за това кой е направил бомбардировките”.

Едва ли могат да се нарекат взаимност с изказванията на дипломат Емануел и отговорите на японците, оповестени под информацията за неговия демарш в Yahoo News Japan. Представям превод на тези мнения.

Кор”: Съединените щати поредно поддържат позицията на Япония по въпроса за северните територии. Друго нещо е дали Съединени американски щати желаят този проблем да бъде решен и северните острови да се върнат на Япония. Честно казано, в случай че казусът със северните територии бъде решен, тогава няма да има други спънки в връзките сред Япония и Русия. За Съединени американски щати е по-добре казусът със северните територии да остане, тъй като тогава за Америка ще бъде по-лесно да задържат Япония на своя страна.

Джам”: Благодаря, несъмнено, на господин дипломат, само че бих желал да ви припомня, че не различен, а Съединени американски щати на Ялтенската конференция в началото дават обещание да правят отстъпка северните територии на Съветския съюз в подмяна на присъединяване му във войната с Япония. Същите Съединени американски щати дават обещание да не уголемяват НАТО в Източна Европа до Русия и нарушават това заричане. Колкото по-мъдро и хитро приказва, толкоз по-малко правдиво е държавното управление на Съединени американски щати. Русия е била мамена от Съединени американски щати неведнъж.

je6 : Дори да бяха единствено двата острова от Северните територии, за окончателното им връщане не можеше да става дума, тъй като съществува риск там да бъде построена американска военна ракетна база. Русия в действителност няма да седне с нас на масата за договаряния, до момента в който в Япония се разполага с атомно оръжие, и ще го направи единствено при изискване, че се откажем от американско-японския контракт за сигурност и не разполагаме военни уреди в северните територии.

Том”: Основният проблем при решаването на териториалния проблем е, че до момента в който Америка ни поддържа по този въпрос, въпросът за вероятни американски бази на островите не може да бъде решен. Но като цяло Япония в действителност ли е сериозна при решаването на териториалния проблем? Как мислите?

С уг ”: Нека Америка твърдо обещае, че няма да основава свои военни бази на северните острови. Може би по-късно Русия ще покаже малко повече подготвеност за договаряния по островите.

Ш а ”: Отново ни лъжат. Те желаят Япония, която няма никакви естествени благосъстояния, да споделя енергийните запаси с Европа. А против предстоящите загуби дават обещание " поддръжка ". Тъжно, само че е реалност.

РБИ: В тайните съглашения от Ялта Съветският съюз е мощно замесен във войната с Япония. Америка даже дава обещание ноу-хау за десантни интервенции, което по-късно не е належащо. Интересно държание на Съединени американски щати. Всъщност завладяването на северните територии е взаимна американско-съветска интервенция.

РГМ: Америка просто приказва. По отношение на нуклеарните закани, тя е наясно, че страните, които имат нуклеарни оръжия, в никакъв случай няма да влязат в самоубийствена война. Ако Русия нахлуе в Япония, Съединени американски щати няма да се бият намерено за нас.

НОГ: Тази тирада на посланика е просто осъществяване!

РСМ: Защо господин дипломат не поддържа нашия суверенитет над островите Такешима и Сенкаку? (за островите се спори надлежно с Южна Корея и Китай - бел. ред.)

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР