Новият подвариант на Омикрон ВА.2 вече е в България. Това

...
Новият подвариант на Омикрон ВА.2 вече е в България. Това
Коментари Харесай

Новият подвариант на Омикрон е в България

Новият подвариант на Омикрон ВА.2 към този момент е в България. Това сподели информация в уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/.

За първи път, при 7 проби от няколко области в България е открит подвариант ВА.2 на Омикрон. Новият вид е засечен в областите София - 2 случая, Бургас - 3 случая и Търговище - 2 случая. Шест от пациентите са на домашно лекуване, един е оздравял. Няма приети в болница или умряли пациенти с новия подвариант ВА.

Чрез целогеномно секвениране от ново потомство са оценени 334 клинични проби със SARS-CoV-2 от пациенти с COVID-19 в интервала 03-20.01.2022 година и са изпратени от 31 разнообразни лечебни заведения от 21 области на страната.

При 249 (74,6%) проби се откри вирусен вид Омикрон, в това число подварианти (BA.*) и при 85 (25,4%) вид Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*).

По данни на СЗО, наличието на ВА.2 се усилва в някои страни.

За разлика от ВА.1, при ВА.2 отсъства делеция 69-70 в S гена на вирусния геном. Това се отразява в резултатите при скринингово проучване с Real-time PCR по способ с S-gene target failure (SGTF) като тенденция за определяне на евентуален вид Омикрон и при тези проучвания вид ВА.2 може да бъде неправилно интерпретиран като не-Омикрон.

Какво знаем за новия "стелт " подвариант?

Както и при другите разновидности, инфекцията с BA.2 може да се открие посредством домашни проби за ковид, макар че те не могат да посочат кой вид е виновен, изясняват специалисти.

Някои ранни известия сочат, че BA.2 може да е даже по-заразен от извънредно заразния BA.1, само че към този момент няма доказателства, че е по-вероятно да избегне отбраната, обезпечена от имунизациите.

На базата на предварителни данни датските здравни служби считат, че BA.2 може да е 1,5 пъти по-заразен от BA.1, макар че евентуално не предизвиква по-тежко заболяване.

Изключително значим остава въпросът дали хората, които са били инфектирани по време на вълната от BA.1, ще бъдат предпазени от BA.2, означават специалистите от Съединени американски щати.

Добрата вест е, че имунизациите и бустерните дози към момента "предпазват хората от банкет в болница и гибел ", допълват американски експерти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР