Новият подвариант на Омикрон не протича по-тежко, не причинява повече

...
Новият подвариант на Омикрон не протича по-тежко, не причинява повече
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Новият вариант на Омикрон заобикаля ваксините

Новият подвариант на Омикрон не протича по-тежко, не предизвиква повече смъртност, само че е друг генетично от останалите подварианти и заобикаля имунизациите. Това изясни в утринния блок на Българска национална телевизия вирусологът проф. Тодор Кантарджиев.

Той добави, че преди дни у нас е засечен подварианта BQ.1 на Омикрон, който стартира да господства в някои страни в Европа. Очакванията му са след време този вид да господства и у нас, само че не счита, че това ще докара до съществено нарастване на случаите на COVID-19. 

Проф. Кантарджиев приказва за новата коронавирус ваксина Valneva. Тя съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от истинския вариант SARS-CoV-2. Тази ваксина обгръща всички геноми на вируса и не е от така наречен живи ваксини, които могат да причинят заболяване. Вирусологът изясни, че този препарат не е за бустерни дози, а за хората, които досега нямат нито една ваксина. Тази ваксина пази малко повече от всички, които си поставяхме до момента, добави той.

Според проф. Кантарджиев сериозната грипна вълна в България този сезон ще закъснее и ще е през месец март. Прогнозите на експертите са, че ще господства грип А. Това беше разновидността зимата в Австралия, първите данни от Скандинавия и Англия също са за този тип грип, сподели експертът. По думите му в този момент е моментът хората да се имунизират против грип. Кантарджиев подсети, че имунизациите са безвъзмездни за всички над 65-годишна възраст.  

Идеята за комбинирана ваксина против COVID-19 и грип  е добра, само че е в начална фаза, сподели още проф. Кантарджиев. След като на бебетата вършим комбинирана шествалентна ваксина, значи работи тази система. Но желая ясно да кажа – към този момент няма ваксина, която да е комбинирана за грип и ковид, акцентира вирусологът.

Топлото време и слънцето са забавили разпространяването на респираторните болести тази есен, счита проф. Кантарджиев. Не са ли хората събрани в тесни пространства на едно място – понижават респираторните инфекции. Когато е студено и дишаме леден въздух, носните кръвоносни съдове се свиват и тогава е по-голяма вероятността да се заразим с респираторни вируси, заключи вирусологът. Според него около пандемията хората са се научили да одобряват повече витамини и здравословна храна, изключително в сезона на вирусите.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР