Новият подщам на Ковид не е по-опасен от предишните и

...
Новият подщам на Ковид не е по-опасен от предишните и
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Новият подщам на Covid не е по-опасен от предишните

„ Новият подщам на Ковид не е по-опасен от предходните и не заобикаля имунизациите ”, това съобщи епидемиологът и учител в Медицинския университет в Пловдив доктор Христина Бацелова.
Прочетете още
Вариантът BQ.1 не е по-смъртоносен от предходните. Типът на разновидностите му са такива, че даже преболедувал предходните, човек отново може да се разболее, само че по-леко. 

„ Не може да се каже, че този подщам е по-заразен, защото „ Омикрон ” самичък по себе си е задоволително елементарно разпространим, постоянно е сравняван с вирусите на Варицела и Морбили. Ваксинацията е единственият метод да сме сигурни, че ще преминем леко през вируса, в случай че се заразим. За жал ваксини се слагат все по-рядко. Лично аз не съм поставяла първа доза на пациенти от няколко месеца. Хората си поставят единствено бустерни дози и то най-вече сътрудници, чиято работа ги излага на риск или възрастни хора с съпътстващи болести ”, изясни тя.

Редно е в този момент да се реваксинират хората, които са се ваксинирали преди 3-6 месеца. Коронавирусът доста замязя на новите респираторни вируси и на старите коронавируси.

Имайки поради изменчивото време, с изключение на грипа, настинките също са много постоянно срещан проблем.

„ Много хора считат, че измененията във времето въздействат върху имунната система - отслабват я и по този начин човек е по-податлив на настинки, само че това не е по този начин. Единственото, което има значение е дали ще влезем в контакт с патогени и ще се заразим от дадена болест. Здравата имунна система работи и няма потребност от спомагателни стимулатори. Единственото, от което се нуждае е пълноценно хранене – протеини, мазнини, въглехидрати, свежи плодове и зеленчуци ”, изясни доктор Бацелова.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР