Новият палестински премиер каза във вторник, че ще назначи технократско

...
Новият палестински премиер каза във вторник, че ще назначи технократско
Коментари Харесай

Новият палестински премиер планира реформи, но се сблъсква със сериозни пречки

Новият палестински министър председател сподели във вторник, че ще назначи технократско държавно управление и ще сътвори самостоятелен поверителен фонд, който да следи възобновяване на Газа, предава " Асошиейтед Прес ".

В декларация за задачата, добита от Асошиейтед прес, Мохамад Мустафа изложи широкообхватни проекти за тип съживена палестинска власт , призовавана от Съединените щати като част от тяхната следвоенна визия за разрешаване на спора.

Но Палестинската Автономия (ПА) няма власт в Газа , откъдето " Хамас " прогони силите й през 2007 година, и разплоага единствено с лимитирана власт в елементи от окупирания от Израел Западен бряг.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху и държавното управление му е твърдо срещу палестинската държавност.

Палестинският президент предходната седмица. Образованият в Съединени американски щати икономист и дълготраен консултант на Абас е без значение лице без политическа основа.

В изказването на задачата Мустафа сподели, че ще назначи " непартийно, технократско държавно управление, което може да завоюва както доверието на народа , по този начин и поддръжката на интернационалната общественост ". Той даде обещание широкообхватни промени на институциите на ПА и политика на " нулева приемливост " към корупцията.

Той сподели, че ще се стреми да сплоти още веднъж териториите и да сътвори " самостоятелна, способена и транспарантна организация за възобновяване и реконструкцията на Газа и интернационално ръководен поверителен фонд за набиране, ръководство и погашение на нужните средства ".

В изявлението не се загатва " Хамас " , който завоюва съкрушителна победа последния път, когато палестинците организираха национални избори през 2006 година, и който социологически изследвания сочат, че към момента има забележителна поддръжка.

88-годишният Абас, който управлява изцяло ПА, остана на власт след приключването на личния му мандат през 2009 година и отхвърли да организира избори , базирайки се на израелските ограничавания. Проучванията непрекъснато демонстрират, че огромно болшинство от палестинците желаят той да подаде оставка.

Мустафа сподели, че ПА има за цел да организира президентски и парламентарни избори , само че не даде график и сподели, че това ще зависи от " действителностите на място " в Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим, територии, завзети от Израел в Близкоизточната война през 1967 година палестинците желаят за своя бъдеща страна.

През 2021 година Абас упрекна израелските ограничавания в анексирания Източен Йерусалим за решението си да отсрочи за неопределен срок изборите, на които неговата световна партия Фатах се очакваше да претърпи огромни загуби.
 Организация на обединените нации: Ограниченията на Израел върху помощта за Газа може да са военно закононарушение
Организация на обединените нации: Ограниченията на Израел върху помощта за Газа може да са военно закононарушение

Настроенията против дейностите израелската войска ескалират в международен мащаб
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР