Новият общ бизнес ще генерира приходи от 3.5 млрд. евро

...
Новият общ бизнес ще генерира приходи от 3.5 млрд. евро
Коментари Харесай

Френската Thales купува производителя на чипове Gemalto за 4.8 млрд. евро

Новият общ бизнес ще генерира доходи от 3.5 милиарда евро на година и ще се трансформира в един от тримата играчи в света в бранша на кибер сигурността.

© Kacper Pempel Още по тематиката
Френската софтуерна компания Atos възнамерява да купи Gemalto за 4.3 милиарда евро

Сделката е част от тактиката на Atos за разширение на бизнеса и възстановяване на услугите за киберсигурност
13 дек 2017
Министерство на вътрешните работи задвижи поръчката за електронно ЕГН в персоналните карти

Системата би трябвало да е подготвена не по-късно от края на ноември 2018 година и ще коства към 13.2 млн.лв.
29 май 2017
Френско-холандска договорка за компания за онлайн заплащания

Ingenico договаря да купи GlobalCollect за 1.1 милиарда $
7 юли 2014 Представянето на Gemalto, която разчита на чиповете за SIM карти за към една трета от приходите си, се срина в изискванията на световно закъснение на търсенето на нови телефони. Френската компания Thales купува изпадналия в усложнения производител на чипове за мобилни телефони и кредитни карти Gemalto за 4.8 милиарда евро. Споразумението идва единствено дни откакто основаната в Холандия Gemalto отхвърли предлагането за усвояване от 4.3 милиарда евро от по-големия си съперник Atos и го назова " опортюнистично ", оповестява Financail Times.

" Убеден съм, че комбинацията с Thales е най-хубавата и обещаваща опция за Gemalto и ще е най-хубавият резултат за нашата компания, чиновници, клиенти и акционери ", сподели Филип Вале, основен изпълнителен шеф на Gemalto.
Според Патриш Кейн, ръководител и основен изпълнителен шеф на Thales, придобиването на Gemalto е основно за осъществяването на тактиката на Thales.

Сделката

Аерокосмическата и отбранителната група Thales ще заплати по 51 $ на акция в брой за Gemalto, което съставлява 57% награда над цената на затваряне на борсата на 8 декември. Thales и Gemalto могат да прекратят съглашението си, в случай че бъде отправена друга оферта, която надвишава тази на френската компания с минимум 9%.

Бордовете на шефовете на двете компании единомислещо са предложили договорката на акционерите, което е удар против изпълнителния шеф на Atos Тиери Бретон. Бретон, който е някогашен министър на финансите, твърди, че френската страна, която държи 8% от Gemalto, поддържа предлагането на Atos.

Thales ще комбинира цифровия си бизнес с Gemalto, който ще продължи да работи под личната си марка, съгласно изказването на двете компании, а Филип Вале ще продължи да го управлява. Новият общ бизнес ще генерира доходи от 3.5 милиарда евро на година и ще се трансформира в един от тримата играчи в света в бранша на киберсигурността. Thales също по този начин поема ангажимент да резервира заетостта във френските действия на Gemalto минимум до края на 2019 година Френската страна, която е огромен акционер както в Thales, по този начин и в Gemalto, съобщи, че ще следи от близко обстановката в Gemalto след офертата на Atos.

" Първото нещо е, че работните места в бранша се държат във Франция... второто нещо, което би трябвало да гледаме, са вложенията и нововъведенията ", сподели в сряда в Народното събрание френският финансов министър Бруно ле Мер.

Офертата на Atos

Atos предложи " другарска " договорка с Gemalto на 28 ноември с оферта от 46 евро на акция в брой, което оцени компанията на 4.3 милиарда евро. По този метод тя планираше да разшири подразделението си за киберсигурност и по-конкретно да усъвършенства услугите си за отбрана на данните, обезпечаването на безвредни електронни заплащания и цифрова сигурност посредством софтуерни артикули с изкуствен интелект.

Gemalto обаче отхвърли офертата на Atos в сряда, като съобщи, че " не е другарска ", доста е подценила компанията и не е съумяла да предложи " завладяваща тактика " спрямо вероятността за независимото развиване на Gemalto.

От Atos към този момент отхвърлят коментар. Въпреки това в светлината на изказванията до момента на Тиери Бретон, че желанието му е за " приятелско придобиване ", съгласно източник, осведомен със обстановката, е малко евентуално Atos да влезе във враждебно наддаване.

Проблемите на Gemalto

Представянето на Gemalto, която разчита на чиповете за SIM карти за към една трета от приходите си, се срина в изискванията на световно закъснение на търсенето на нови телефони. Групата регистрира доходи под своите упования няколко следващи тримесечия. През юли управлението й разгласи, че през втората половина на годината оперативната облага ще бъде сред 200 млн. и 230 млн. евро, което е с една трета по-ниска от миналата прогноза. Тогава мениджмънтът разкри, че отписва 420 млн. евро от резултата си заради " влошените вероятности " на пазара. Това беше и третото предизвестие за утежняването на облагата за последните шест месеца.

Thales пресмята, че до 2021 година договорката ще генерира икономии от 100 млн. до 150 млн. евро преди облагане с налози. Сделката се чака да завърши през втората половина на 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР