Новият независим прокурор, който ще е единственият с правомощия да

...
Новият независим прокурор, който ще е единственият с правомощия да
Коментари Харесай

"Независимият" прокурор, който ще разследва главния, ще е негов подчинен със 7 г. мандат

Новият " самостоятелен " прокурор, който ще е единственият с пълномощия да проверява за закононарушения от общ темперамент основния прокурор и неговите заместници, ще е с мандат от 7 години и ще се избира и отстранява по предложение на най-малко трима членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) и с гласовете на не по-малко от 8 членове на колегията.

За задачата се основава звеното Инспекторат към Върховната касационна прокуратура, а новият обвинител ще завежда отдела. Той ще има пълномощия да води следствието против основния прокурор и неговите заместници, а също така ще може да разпорежда обособени дейности по следствието и на други прокурори и следователи от Националната следствена работа.

Според държавното управление по този метод се подсигурява, че следствието ще бъде провеждано от прокурори и следователи със забележителен опит, чиято служба подхожда на публичната значителност на производството.

Същевременно се подсигурява, че независимостта на прокуратурата като част от правосъдната власт няма да бъде наранена посредством осъществяване на следствието от страна на органи на изпълнителната власт, написа в претекстовете към предлаганите промени.

Промените бяха признати на изключително съвещание на Министерския съвет през днешния ден допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс (пълния текст четете тук ). Те ще бъдат подложени на разискване и гласоподаване в пленарна зала, а към тях са приложени и претекстове.

Новият законопроект бе скоростно разискван и показан в събота сутринта, откакто в петък Венецианската комисия и Съвета на Европа излязоха с остри и сериозни мнения за препоръчаните още през юни промени от министъра на правораздаването Данаил Кирилов.

Настоящият законопроект е в отговор на рецензиите към предложенията на Кирилов за въвеждане на механизъм за следствие и предварително освобождение на " тримата огромни " в правосъдната власт – основния прокурор и ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Новият законопроект е и продължение на неведнъж декларираното от премиера Бойко Борисов, че държавното управление ще извърши напълно рекомендациите на Венецианската комисия.

Из претекстовете: Ще отговорим на публичните упования

В претекстовете към предложенията за промени в Наказателно-процесуален кодекс се показва, че " задачата на законопроекта е осъществяване на рекомендациите на Механизма за съдействие и инспекция на Европейския съюз чрез въвеждането на ефикасен и съгласуван с настояща конституционна уредба модел, гарантиращ следствията против основния прокурор и неговите заместници ".

Според вносителите с тези ремонти се " основават законови гаранции в случаите, когато може да бъде ангажирана наказателната отговорност на основния прокурор или неговите заместници, основният прокурор да не може да реализира контрол за правда по тези преписки и каузи ".

Обяснява се също по този начин, че с предлагания план е " в осъществяване на рекомендация на Службата за поддръжка на структурните промени към Европейската комисия по отношение на промяната на прокуратурата и взаимоотношението й с другите институции, в това число механизъм за отчитане на постигнатия прогрес пред необятната общност ".

" С приемането на оферти законопроект ще се отговори на публичните упования за гарантиране на ефикасното и независимо осъществяване на следствията против основния прокурор и неговите заместници, съгласуван с настояща конституционна уредба ", написа в заключението на претекстовете към измененията в Наказателно-процесуален кодекс.

Правителството прочело през ред рекомендациите

Препоръките на Венецианската комисия и Комитета на министрите към Съвета на Европа обаче наподобяват като прочетени от държавното управление през ред. Правителството се е съобразило напълно с настоятелните рекомендации механизмът да не се простира върху " тримата огромни ", а единствено във връзка с основния прокурор. И Венецианската комисия, и Съветът на Европа акцентират, че би трябвало да отпадне механизма за двамата висши магистрати. Това условие е спазено.

Една от опциите, които предлага Венецианската комисия фактически е да се сътвори фигурата на " самостоятелен прокурор ". С препоръчаните нови промени в Наказателно-процесуален кодекс обаче се основава ново звено Инспекторат към Върховната касационна прокуратура (подчинена и под управлението на основния прокурор). Освен това концепцията на ръководещите, залегнала в плана, е " самостоятелният прокурор " да бъде предлаган за поста и освобождаван от него по предложение на най-малко трима членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет с гласовете на най-малко 8 от тях.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се състои от общо 11 членове – един от тях е основният прокурор. Четирима са излъчени от прокурорските среди, петима са във Висш съдебен съвет от парламентарната квота (излъчени от разнообразни политически партии) и един е представител на следователите (следствието също е на директно послушание на основния прокурор). Под сериозен въпрос е дали въобще ще се подсигурява независимостта на новия " самостоятелен " прокурор, в случай че бъде избиран от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Нещо повече – Венецианската комисия категорично означи в мнението си още през 2017 година въздействието, което основният прокурор има както над членовете на прокурорската гилдия, по този начин и към редовите прокурори и следователи (на които съгласно новия закон могат да се разпореждат дейности по разследването).

Практиката демонстрира, че прокурорската гилдия нормално е единомислеща, изключително по значими въпроси и назначения. Подобен бе последния образец с единомислещото номиниране и цялостната поддръжка от прокурорската гилдия за номинацията на Иван Гешев за правоприемник на Цацаров.

В предложенията за промени липсва изясненост по въпроса дали " самостоятелният прокурор " ще има заместници, по какъв начин ще бъдат определяни те и дали ще има надзор над редовите прокурори.

С предлагането на новите промени не се дава отговор и на упованието на Венецианската комисия – постановленията за отвод от следствие да минават през правосъден надзор. Предложеният 7-годишен мандат за " самостоятелния " прокурор подсигурява относителна самостоятелност, само че и трансформира поста в извънредно вкусен и поради властта и пълномощията.

Становищата на Венецианската комисия не са наложителни за осъществяване, само че са целесъобразни. Премиерът Бойко Борисов преди дни увери, че всички рекомендации на комисията ще бъдат изпълнени. Той изрази и подготвеност за бързи промени.

В изявлението си по Би Ти Ви в сряда обаче той разгласи напълно различен вид, който сякаш му бил предложен в черновата на Венецианската комисия. Той се възползва от обстоятелството, че никой още не е виждал черновата, и изрази подготвеност измененията да се одобряват небрежно – " още в събота ", от Министерския съвет.

Какво реши кабинетът на изключително съвещание в събота - тук
Какво предлагат Венецианската комисия и Съвета на Европа - тук
Обявеният в изявление вид от Борисов - тук
Какво предвиждаше първичният законопроект на Данаил Кирилов - тук
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР