Новият нападател на ЦСКА - Матиас Фаетон, дава дълго интервю

...
Новият нападател на ЦСКА - Матиас Фаетон, дава дълго интервю
Коментари Харесай

Матиас Фаетон е карал пробен период в Ювентус, проблем с визата го разделил с трансфер в МЛС

Новият нападател на ЦСКА - Матиас Фаетон, дава дълго изявление пред kreyoldiaspower.net на 17 януари 2022 година, в което приказва за кариерата си. Той е роден на 8 януари в предградие на Париж, майка му е от Мартиника, а татко му от Гваделупа. Запалва се по футбола от ранна възраст. Минава през локалните Расинг и Булон, преди на 15 да разбере по какъв начин се става експерт, преминавайки в школата на Брест. Колегите от " Тема Спорт " показват част от изявлението.
 Шопов: Извървяхме дълъг път със Саша Илич, тимът се усеща добре с новата скица
Шопов: Извървяхме дълъг път със Саша Илич, тимът се усеща добре с новата скица

" Треньорите ще преценяват дали ще продължим да играем с тази скица "

Матиас, по какъв начин се озова в Брест?

- След сполучлив експериментален интервал, на какъвто бях поканен. Всичко стана бързо и мина доста добре. Пуснаха ме в тима до 15 години, оправих се добре и още на идващия понеделник ми дадоха контракт за 3 сезона. Аз обаче довърших акцията в предходния си клуб - парижкия Булон. След това отидох в академията на Брест, където доста бързо трябваше да стартира да се трансформирам в експерт. През първите 6 месеца " взривих " всички с представянето си. Затова и след 6 месеца подписах нов, усъвършенстван контракт. Повикаха ме и в юношеския народен тим на Франция. Всичко се развиваше чудесно, пускаха ме и при по-големите. Всичко в Брест вървеше чудесно до последната година. Тогава направих дребна неточност.. Гаф на младостта. С мои другари бяхме изключени от академията.

Да се върнем към " уволнението ". Как изживя този интервал?

- Стара нелепост... Мисля си, че клубът се опита да изкара случая знаков и да покаже суровост. Уволниха мен и още четири момчета. Как се оправих? Честно казано знаех, че бързо ще се възстановя. Имах шанс, че към този момент бях посочил качествата си в юношеските години. По-разочарован съм от националния тим, който също се отхвърли от мен, освен това тъкмо преди наближаващото международно състезание за юноши до 17 години, на което мислех, че ще вземам участие. Изправих се и започнах да отивам на проби в разнообразни клубове. Дори бях за 2 седмици в Ювентус, само че не се стигна до договор.

Как изглеждаха нещата след престоя в Брест?

- Бях изпъден през октомври 2017 година. От Гинган ми се обадиха няколко дни по-късно. Първоначално не им отговорих, тъй като желаех да заиграя в чужбина. Все отново подписах с този клуб през януари 2018-а. По-рано не можех, трябваше да се следва дисциплинарната процедура на Брест. В последна сметка ми разрешиха да отида в Гинган в последния ден на януарския трансферен прозорец. В този клуб ме одобриха без предубеждения, не наблягаха на случилото се в предходния ми отбор. И за тях това бе остаряла история. Просто неточност на младостта, каквато прави всеки човек.
 Официално: Майкъл Естрада е най-новият нападател на ЦСКА!
Официално: Майкъл Естрада е най-новият нападател на ЦСКА!

Вече тренира с тима

Защо тъкмо Гинган?

- Той е прилежащ на Брест. Вече познавах някои от футболистите, познавах клуба и инфраструктурата. Затова беше по-лесно за акомодация. Подписах контракт за 5 години - първите два сезона трябваше да съм в дубъла, а по-късно контрактът ставаше професионален. Станахме първенци с аварийния състав, показах се добре. Това ми разреши да бъда викан при мъжете и да направя първите си изяви в Лига 1.

Стартът ти е добър, само че си даден чартърен на Бастия Борго, за какво?

- Това стана през януари 2020-а година по мое предпочитание. Просто в Гинган се смениха няколко треньори - част от тях нямаха доверие в мен, а и аз в тях. Не желаех да съм повече част от запасите и по тази причина избрах да отида някъде, където да играя постоянно. Бастия Борго ми даде всичко, от което се нуждаех. Смених ситуацията, попаднах в добра среда. Наслаждавах се на престоя там.

След това се налагаш в Гинган...

- Първоначално не бях в проектите на тогавашния треньор, само че клубът не искаше да ме дава отново чартърен. Последва промяна на наставника, а аз демонстрирах какво мога в тренировките. Това е.

След абсурда в Брест викан ли си отново в селекциите на Франция?

- Имаше късмет да ме извикат, само че не се случи. Колкото по-голяма възраст ставаш, селекционерите стартират да викат най-вече футболисти от Лига 1 и чужбина, даже ти да притежаваш същите качества. Играеш на тяхното равнище, само че си в по-ниска дивизия и отпадаш. Мисля, че частично това бе повода повече да не съм викан.
 В ЦСКА зарадваха Мено Кох с кекс
В ЦСКА зарадваха Мено Кох с кекс

Защо избра да играеш за националния тим на Гваделупа?

- Първоначално трябваше да играя за Мартиника (смее се). Повикаха ме преди много време, само че тогава не се интересувах от тази алтернатива. Обещаха ми дори да бъда част от мъжкия отбор, само че не бях подготвен за сходно нещо. След това ми разкриха за опцията да стана част от Гваделупа и да бъда част от селекцията за Голд Къп (б.р. - през лятото на 2021 година). Тогава разгледах плана и заявих, че ще изслушам представители на федерацията. Обадиха ми се, моментът да приема бе подобаващ. Но би трябвало да призная, че в случай че по същото време ме потърсеха от Мартиника, може би щях да избера тях. Стори го обаче Гваделупа.

Сполучлив ли бе изборът ти?

- Да. Въпреки че аз колкото съм гваделупец, толкоз съм и мартиниканец (смее се). Следя и двете селекции. Братовчед ми Кен Фаетон играе в другата. Даже ходех по-често в Мартиника, само че Гваделупа ми се обади тъкмо преди шампионата и завоюва наддаването (смее се). Изиграх положителни мачове на Голд Къп, натрупах опит, а това ми отвори други порти.

За мен пристигнаха запитвания от много клубове, в това число задгранични. Официални предложения пристигнаха обаче в самия завършек на трансферния прозорец. Отказаха да ме пуснат в Нант, а прекосяване в клуб от МЛС пропадна, тъй като не ми бе издадена виза в точния момент. Аз не желаех непременно да се махна от Гинган и преподписах.

Сега си експерт. Наистина ли Матиас е по-различен от този през 2017 година?

- Разбира се, двамата нямат нищо общо (смее се). Ако не бях по-различен в този момент, това би означавало, че не съм доста интелигентен човек. Съзрял съм, полезността ми система обаче не се е трансформирала - не обичам несправедливостта. Иначе в този момент визията ми за живота е по-различна.

Какъв съвет би дал на младок, който желае да започва приключението " професионален футболист "?

- Да има вяра в себе си. И да работи доста - това е най-хубавото нещо, което може да направи. Днес във футбола е доста комплицирано, може да попаднеш на треньор, който да те остави настрани, може да те накара да загубиш доверие в себе си. От момента, в който загубите доверие в себе си, губите качествата си, футбола си. Ето за какво мисля, че най-хубавото нещо, което би трябвало да извършите, е да повярвате в себе си. Вярвайте!
 Бранителят Браян Кордоба към този момент е футболист на ЦСКА
Бранителят Браян Кордоба към този момент е футболист на ЦСКА

Нов звезден трансфер на " Армията "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР