Новият международен Кристиан Шмид пристига днес в страната и на

...
Новият международен Кристиан Шмид пристига днес в страната и на
Коментари Харесай

ООН: Идеите за размяна на територия на Балканите не са реалистични

Новият интернационален Кристиан Шмид идва през днешния ден в страната и на 1 август ще поеме длъжността на своя предходник австриеца Валентин Инцко.

Преди пътуването си Шмид съобщи, че пътят на БиХ към Европейски Съюз и трансформирането ѝ в демократична страна допуска в нея да няма етническа ориентировка, а концепциите за нарушение на териториалната целокупност на са неприемливи.

„ Идвам в БиХ като политик, а не като посланик. Преди всичко бих желал да подчертая, че изявленията от последните години за замяна на територии като метод за решение или за угнетяване на евентуални спорове на Западните Балкани, са неприложими. Идеята едно малцинство да бъде сменено с друго, е неприемлива “, сподели той в изявление за „ Дойче веле “.

Това е и повода да не се разисква нарушаването на териториалната целокупност или размяната на територии на страните от Западните Балкани.

Шмид разяснява и решението за приемане на. Според него, Европейски Съюз е желал точно подобен вид закон, който е етнически безпристрастен.

„ Изобщо не става въпрос дали някой е хърватин или сърбин, а дали някой е направил нещо, поради което носи виновност. Не можете да свалите този въпрос от дневния ред “, сподели той.
 Пендаровски: Идеите за прекрояване дестабилизират Балканите Пендаровски: Идеите за прекрояване дестабилизират Балканите
Каквото и да е прекрояване на границите на Балканите не способства за стабилизацията на района, съобщи президентът на Северна Македония...

Според Шмид, в случай че някой си мисли, че с подобен закон може да се реализиран промени в обществото, доста бърка.

БГНЕС напомня, че на 23 юли висшият представител на интернационалната общественост за Босна и Херцеговина Валентин Инцко внесе корекция в Наказателния кодекс на страната, предвиждаща възбрана за „ отричането на геноцида и прославяне на военните нарушители “ в Сребреница от 1995 година

Поправките засягат на първо място изявленията във връзка на кървавия геноцид в Сребреница и войната траяла от 1992 до 1995 година

Малщо по-късно управлението на Република Сръбска разгласи, че няма да взе участие в работата на управляващите в БиХ, а резолюцията бе отхвърлена като невалидна.

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР