Новият лидер на най-голямата опозиционна партия в Гърция СИРИЗА Стефанос

...
Новият лидер на най-голямата опозиционна партия в Гърция СИРИЗА Стефанос
Коментари Харесай

Лидерът на опозиционната СИРИЗА е заел на партията 250 000 евро

Новият водач на най-голямата опозиционна партия в Гърция СИРИЗА Стефанос Каселакис е дал на партията от персоналната си сметка сума в размер на 250 000 евро за покриване на неотложни потребности, съобщи гръцката телевизия Скай, представена от Българска телеграфна агенция.

От лятото насам разноските на СИРИЗА порастват от ден на ден, изключително след двата кръга на изборите на вътрешнопартийно равнище, при които трябваше да бъде определен правоприемник на Алексис Ципрас. След двукратната безапелационна победа на дясноцентристката партия Нова народна власт тази година Ципрас подаде оставката си от управлението на лявата партия през юни месец. Това сложи началото на конкуренция за вакантния лидерски пост в СИРИЗА, в края на която съществени противници се оказаха някогашният министър на труда Ефтихиа (Ефи) Ахциоглу и спечелилият Стефанос Каселакис.

Последва разединение на съвещанието на Централния комитет на лявата гръцка партия, което предизвика единадесет депутати да я изоставен, с цел да образуват лична група с името „ Нова левица ".

Когато СИРИЗА беше на власт (2015-2019 г.) броят на депутатите ѝ доближи 145. Днес те наброяват 36 и наподобява, че партията върви към стопански разпад.

Таксата от две евро на всеки, който е дал своя вот на вътрешнопартийните избори за водач на СИРИЗА, е била ориентирана напълно за покриване на разноските по организацията на самите избори. В електронното издание на телевизия Скай се разяснява, че не е имало различен метод да се покрие финансовият дефицит, с изключение на с даването на средства от персоналната сметка на Каселакис, защото съгласно гръцкото законодателство не се позволява подаяние на повече от 20 000 евро за една партия. Освен това траншът от държавното финансиране към момента не е достигнал до касата на опозиционната партия.

Към това се прибавя и фактът, че депутатите на СИРИЗА са задължени да внасят 20 % от заплатите си (1027 евро) за партията и още 20 % за обществени действия. За съпоставяне партийната удръжка за депутатите на Нова народна власт е 15 % месечно (770 евро), 17 % (867,56 евро) за депутатите на социалистическата партия ПАСОК и 19,5 % (1000 евро) за представителите на националистическото „ Гръцко решение ", написа в. „ Прото тематика ".

Очаква се лимитираните финанси да провокират нови вътрешни битки в СИРИЗА, написа Скай.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР