Новият коронавирус, който се разпространява мълниеносно по целия свят, може

...
Новият коронавирус, който се разпространява мълниеносно по целия свят, може
Коментари Харесай

Covid-19 може да издържи до 72 часа върху дръжките на вратите и до 3 часа във въздуха

Новият ковид, който се популяризира мълниеносно по целия свят, може да се задържи във въздуха в границите на няколко часа и да остане по повърхността до 3 дни, сочи ново проучване, извършено от Националния здравен институт на Съединени американски щати (NIH).

Учените са проучили какъв брой дълго SARS-CoV-2 – вирусът, виновен за COVID-19 – остава по повърхностите в лечебни заведения и домове. Оказва се, че той може да оцелее до 4 часа върху медни предмети, до 24 часа върху картон и от 2 до 3 дни върху пластмасови повърхности и такива от неръждаема стомана.

Това значи, че теоретично в случай че някой, който е болен от ковид, допре ръкохватка на врата от неръждаема стомана или пластмаса, то различен би могъл да се болести с заболяването до 3 дни по-късно.



Новият ковид под сканиращ електронен микроскоп. Източник: NIAID-RML

Изследователите откриват също по този начин, че патогенът може да живее във въздуха в аерозолна форма до 3 часа – т.е. откакто някой, който е болен, го е изхвърлил посредством кихане, кашляне или просто го е издишал.

„ Ние обаче не споделяме, че е допустимо аерозолното предаване на вируса “, допълват откривателите пред Associated Press.

Факт е, че коронавирусът нападна човешкото тяло по неповторим метод.

Как тъкмо се случва това?

Все още не знаем доста за метода, по който COVID-19 – респираторното заболяване, провокирано от вируса SARS-CoV 2 – нападна човешкото тяло. Миналия месец китайският Център за надзор и предварителна защита на заболяванията публикува клинични детайлности за първите 72 хиляди души, диагностицирани с COVID-19 до 11 февруари 2020-а.

COVID-19 е „ подобен, само че отличим от “ острия респираторен синдром (SARS). Това разрешава на учените да употребяват знанията, насъбрани през годините за SARS, с цел да осведомят обществеността за новата опасност. Досущ като грипа, COVID-19 стартира в дробовете и се популяризира чрез пръски, когато някой кихне или се изкашля. COVID-19 евентуално може да се популяризира и чрез изпражнения, само че са нужни още проучвания по тематиката. Според СЗО SARS нападна тялото в три етапи: вирусна репликация, имунна хиперактивност и пулмонална деструкция. COVID-19 работи по подобен метод.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР