Новият клип във VBox7 канала Top of The Tops представя

...
Новият клип във VBox7 канала Top of The Tops представя
Коментари Харесай

10 древни града, които трябва да посетим

Новият клип във VBox7 канала Top of The Tops показва ранглиста на 10-те най-интересни за посещаване остарели градове в света.

Ако към момента не сте избрали дестинация за почивката си тази година, ето на какво може да се спрете!

10.Бейрут, Ливан – Столицата на Ливан се населява от повече от 5000 години. Първите доказателства за интензивността на града датират от 3000 години преди новата епоха. Разкопки в града разкриват финикийски, елински, римски, арабски и османски руини,а сега Бейрут е атрактивна туристическа дестинация.

9.Газинтеп, Турция – Гезинтеп е град в южна Турция, наоколо до сирийската граница.Този град е населяван от 3600 преди новата епоха, а крепостта Раванда, намираща се в центъра на града е една от най-старите непокътнати замъци в света.

8.Пловдив, България – Втория по величина български град е на 8мо място в класацията ни. Той е учреден към 4000 хиляди години преди новата епоха, като в началото се заражда като малко тракийско населено място. Заради разположението си обаче, града става значим за Римската империя защото голяма част от комерсиалните пътища минават от там. Пловдив изобилства от антични руини, в това число древен стадион, амфитеатър и римски акведукти

7.Сидон, Ливан – Сидон се намира на 40 км северно от Бейрут,но града е с цяло хилядолетие по-стар от ливанската столица. Сидон се счита за най-стария и значим финикийски град, а по улиците му са крачили именити пълководци, като Александър Македонски, който завладява града през 4 век преди новата епоха.

6.Фаюм, Египет – Най-стария египетски град е учреден към 4000 години преди новата епоха. Фаюм се намира на югозапад от столицата Кайро, и е бил част от античния град Крокодилополис. Съвременния Фаюм е туристическа атракция поради намиращите се наоколо пирамиди.

 антични градове Thinkstock

5.Суза, Иран – Града датира от 4200 години преди новата епоха и е бил столица на античната Еламитска империя. След като бива високомерен първо от асирийсците, след това и от Ахеминидите. Той става център на на Персийската империя. Интересен факт е, че точно в Суза се развива действието в най-старата непокътната театрална пиеса – „ Персийци “ на Есхил.

4.Дамаск, Сирия – Официалните данни сочат, че града се населява от 4300 години преди новата епоха, само че някои източници настояват че той е основан още към 10 000 години преди новата епоха. Историята на града е изпълнена с безчет случки и обрати, като Дамаск е бил под римско, арабско и османско ръководство. Изобилието от исторически атракции вършат града известна туристическа атракция, до експлоадирането на Сирийския конфлик през 2011.

 антични градове Wikipedia

3.Алепо, Сирия – най-големия сирийски град е учреден през 4300 години преди новата епоха. Историята на града е динамична и изпълнена с войни. Той бива превземан от хетите, асирийците, гърците и персийците. По-късно е окупиран от римляни и византийци и бива подлаган на офанзиви от кръстоносците. Древния град Алепо остава съвсем непокътнат до наши дни, до момента в който не трябва подложен на серия бомбандировки през 2016 година, когато града и историческите му забележителности биват съвсем изцяло унищожени.

2.Библос, Ливан – Основан от финикийците под името Гебал, Библос е учреден към 5000 години преди новата епоха. Гърците дават актуалното име на града, а името на свещенната християнска книга – Библията произлиза точно от Библос. Града е цялостен с исторически забележителности, като да вземем за пример финикийски храмове, замъка Библос и църквата св Йоан постртоена през 7 век.

 антични градове YodaViajes.com

1. Йерихон, Палестинските територии – Най-древния град на планетата е палестинския Йерихон. Според данните той е непрекъснато населяван от 9000 година преди новата епоха. Йерихон се намира на западния бряг на река Йордан и сега в него живеят към 20 000 души. Интересен факт е, че Йерихон е рекордьор и в друга категория – той е най-ниско разположеният под морското раванище град в света с неговите, минус 275 метра надморска височина.

 нов банер Edna

 нов банер Edna
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР