Новият кандидат за президент на Полша на основната опозиционна партия

...
Новият кандидат за президент на Полша на основната опозиционна партия
Коментари Харесай

Кметът на Варшава е новият кандидат на опозицията за президент на Полша

Новият претендент за президент на Полша на главната опозиционна партия е кметът на Варшава, осведоми Агенция Франс Прес.

Само преди няколко часа първичният претендент на " Гражданска платформа " разгласи, че се отдръпва от безредната президентска борба, отсрочена поради пандемията от ковид.

Либералната опозиционна партия избра 48-годишния Рафал Тжасковски, който заменя Малгожата Кидава-Блонска, която по-рано през днешния ден заяви, че се отдръпва.
 Кандидатът на опозицията за президент на Полша се отдръпна от борбата
Кандидатът на опозицията за президент на Полша се отдръпна от борбата

" Гражданска платформа " ще разгласи името на този, който ще размени Малгожата Кидава-Блонска

Тжасковски, някогашен министър на европейските въпроси и член на Европейския парламент, още на първия тур победи претендента на ръководещата полска партия " Право и правдивост " за поста кмет на Варшава през 2018 година

Сега той ще се изправи против сегашния държавен глава Анджей Дуда , който е подкрепян от ръководещата партия и е любимец съгласно социологическите изследвания.

" Поемам огромната отговорност да се боря за мощна страна и за народна власт ", закани се Тжасковски пред публицисти, имайки поради противоречивата правосъдна промяна на ръководещите, която сложи под въпрос върховенството на закона в Полша.
 Полша отсрочи вота поради разногласия за типа гласоподаване
Полша отсрочи вота поради разногласия за типа гласоподаване

Президентските избори бяха планувани за 10 май

Тжасковски победи евродепутата Радослав Сикорски, някогашен външен министър, в борбата за лъчение на претендент на " Гражданска платформа " за президент на Полша.

Изборите бяха анулирани в последния миг, откакто държавното управление и опозиционните партии не съумяха да се договорят по какъв начин да се действа по време на наложената обсада поради ковид.

Все още не е съгласувана нова дата и сега Народното събрание се пробва да преодолее рецесията.

Подкрепян от ръководещата " Право и правдивост ", актуалният държавен глава Анджей Дуда е любимец за преизбиране, само че социологическите изследвания сочат, че най-вероятно няма да завоюва на първи тур.
 Туск прикани за протест на изборите в Полша
Туск прикани за протест на изборите в Полша

Малгожата Кидава-Блонска, претендентът на центристката " Гражданска платформа ", учредена от Туск, също разгласи, че няма да взе участие на изборите

Опозиционните партии отхвърлиха предлагането на държавното управление да се гласоподава по пощата, като подчертаха, че конституцията изисква изборните правила да се трансформират минимум 6 месеца преди датата на изборите.

Конституционни специалисти разясняват, че държавното управление може да отсрочи избори единствено в случай че е оповестено изключително състояние, което обаче ръководещите отхвърлиха да създадат макар невижданото обществено и икономическо влияние на пандемията.

Управляващите желаят изборите да се проведат на 28 юни или началото на юли , преди да изтече петгодишният мандат на Дуда на 6 август.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР