Новият изблик на напрежение около Косово е провокиран от Запада,

...
Новият изблик на напрежение около Косово е провокиран от Запада,
Коментари Харесай

Русия за събитията в Косово: Западът иска да накаже Сърбия

Новият изблик на напрежение към Косово е предизвикан от Запада, с цел да се накаже Белград за политическата му самостоятелност. Така съветският дипломат в Сърбия Александър Боцан-Харченко разяснява последните събития, оповестява ТАСС.

" Част от протичащото се и провокацията на този нов изблик на напрежение може да се схване като наказване от страна на западняците за президента на Сърбия Александър Вучич поради неговата самостоятелност, увереност и свободомислие, проявено на Общото заседание на Организация на обединените нации " - уточни той.

Вучич, по време на послание към нацията вечерта на 24 септември, сподели, че представители на Силите на НАТО за Косово (KFOR) в действителност са дали картбланш на министър-председателя на Косово Албин Курти да убива сърби .

Руският посланик изрази убеденост, че западните страни се нуждаят от обстановка на следено напрежение, с цел да " окажат напън и въздействие върху сръбския президент, с цел да го накарат рано или късно да признае Косово. Въпреки че е въпрос на това какъв брой контролируема е обстановката ", добави Боцан-Харченко. Президентът на Сърбия с цялата си решителност още един път акцентира в изказването си във връзка тези събития, че Косово няма да бъде прието от Белград. Това е безусловно твърда, железобетонна позиция ", продължи посланикът. " Но Западът прокарва своето линия за, дублирам, угнетяване на политическата воля на Белград, за угнетяване на целия сръбски свят, който не става прислужник на Запада, за разлика от доста други страни. "
 Косовската полиция: Нощта в Северно Косово мина безшумно
Косовската полиция: Нощта в Северно Косово мина безшумно

Цялата територия сега е под контрола на управляващите, разгласен е народен печал

Припомняме, че в понеделник в Косово бе ден на печал. Сръбският президент Вучич и косовският министър председател Албин Курти се упрекнаха взаимно за една от най-големите рецесии със сигурността в Косово.

Вучич удостовери, че убитите са сърби от Косово и добави, че " сърбите се разбунтували, не желаейки повече да търпят терора на Курти ".

В региона на Звечан , оставяйки един служител на реда погубен, един ранен и други двама души ранени. За случая от полицията са арестувани шестима души.

Косовската полиция беше атакувана с боеприпас от оръжия, в това число ръчни гранати, като вследствие на завързалата се къса борба един косовски служител на реда бе погубен и различен негов сътрудник ранен.

Полицейски сержант Африм Буняку, от село Самадрейе, община Вущирн, е умрял от раните си при нападението, потвърдиха от управляващите.

Вечерта министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла сподели, че трима нападатели са убити, а шестима души, за които се допуска, че са били в контакт с тях, са задържани .

" Цялата територия на страната е сложена под надзор ", сподели Свечла, само че не посочи дали другите въоръжени лица са напуснали манастира, което беше доказано по-късно.

Нощта е тиха на Север . Това сподели пред косовското издание Gazeta Express заместник-директорът на косовската полиция за район Север Ветон Елшани. Обстановката беше естествена, спокойна ", сподели той в малко изказване.
 Косово ще арестува Вучич, в случай че влезе без позволение, само че надали бил
Косово ще арестува Вучич, в случай че влезе без позволение, само че надали бил " толкоз вманиачен "

Сръбският президент направи поръчка, че скоро ще посети страната

Кремъл съобщи в понеделник , че следи от близко " евентуално рисковата " обстановка в Косово, което Русия не признава като самостоятелна страна и обичайно поддържа Сърбия, с която има близки религиозни и културни връзки.

" Ситуацията е извънредно комплицирана. По отношение на Косово виждаме обичайно пристрастно отношение против сърбите. Ситуацията е доста, доста напрегната и евентуално рискова, ние я следим доста деликатно ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков на постоянен брифинг за вести. 

Етническите албанци съставляват по-голямата част от 1,8 млн. население на Косово, което е някогашна провинция на Сърбия. Създаването на такава асоциация от държавното управление се преглежда като причина за бъдещо разединение на Северно Косово и образуване на неподчинено на централната власт образувание, сходно на Република Сръбска в Босна и Херцеговина.
 Пограничен случай със умрял служител на реда нажежи пристрастеностите сред Косово и Сърбия
Пограничен случай със умрял служител на реда нажежи пристрастеностите сред Косово и Сърбия

Президентът на Косово Вьоса Османи уточни, че случаят е оркестриран от сръбски незаконни групировки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР