Новият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков дойде на поста

...
Новият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков дойде на поста
Коментари Харесай

„Факторът Кошлуков“ в БНТ– страх и несигурност сред журналистите

Новият общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков пристигна на поста с гръмки обещания за грандиозни промени, поради които част от членовете на Съвета за електронни медии нарекоха концепцията му „ визионерска “. Обаче първите дейности на новия шеф на „ Сан Стефано “ 29 го издават по-скоро като човек, който приказва с обсег, само че постъпва като служител и извършва непознати инструкции. В пресяването пред Съвет за електронни медии на 4 юли Кошлуков приказва огромно и красиво като Остап Бендер пред жителите на Васюки - за рационализация и софтуерно преоборудване на малкия екран, за качествено ново програмиране, с което тя ще се опълчи освен на частните малките екрани у нас, а и на международни колоси като „ Амазон “ и „ Нетфликс “. Обясни, че първата му работа ще е да спре източването й през външните продукции, ще усили личните й доходи посредством основаване на първокласен маркетингов екип, ще ускори прозрачността и отчетността, тъй като обществото и данъкоплатците, които устоят публичните медии в страната, от ден на ден държали на това. Говори за „ управнически ограничения, които да извадят Българска национална телевизия от рецесията и да я вкарат в новия век “.

Когато обаче пристигна времето за дейности,

 

мащабът се спихна

 

" Реформата " на Кошлуков стартира предстоящо и тривиално - с уволнението на шефа на публицистите Уляна Пръмова. В допълнение бе закрит и отдел „ Връзки с обществеността “. На мястото на Пръмова Кошлуков назначи продуцента на предаването „ Още от деня “, на което самият той бе водещ – Мариела Драголова. А бъдещето на пиар активността на „ Сан Стефано “ 29 към момента е изцяло неразбираемо, като съмненията са, че тя ще премине в ръцете на външна компания. Освен това Кошлуков уволни програмния шеф на БНТ2 Геновева Момчева и шефа на всички канали Надя Костова. Последните две решения към този момент е мъчно да се разясняват, защото шефът не е оповестил кого ще сложи на тези места.

Всъщност всички решения на новия шеф до момента можеше въобще да не доближат до данъкоплатците, защото те не бяха оповестени публично, а бяха разкрити от други медии. Затова никой в Българска национална телевизия не изясни за какво „ промяната " почва с уволнението на шефа на публицистите, в случай че (както стана дума) допреди дни Кошлуков виждаше неотложните задания за решение на напълно други места - неприятна работа на рекламния отдел, липса на други значими звена в Българска национална телевизия, неявяване на малкия екран от платформите, с които младежите гледат телевизия през днешния ден - смарттелефони, компютри, обществени мрежи и така нататък

Всички тези недъзи, с които Кошлуков даде обещание бързо и безкомпромисно справяне, след състезанието минаха на назад във времето. А вниманието на шефа внезапно се насочи натам, накъдето прочее всички чакаха да се насочи – към преодоляването на най-важното звено в БНТ– журналистическия нюзрум. Решението на шефа да в профил Пръмова толкоз незабавно наподобява необичайно на пръв взор, защото точно тя беше индивидът, който най-точно можеше да каже на шефа си кой какъв брой работи в новините, има ли потребност от освобождение на кореспонденти и редактори, от назначение на нови и така нататък Неща, които и Кошлуков, и останалите кандидати за поста дадоха обещание да проучват деликатно, преди да работят.

Втората причина махането на Пръмова да наподобява необичайно е, че на фона на

 

всички останали аномалии в Българска национална телевизия

 

тези в новините не наподобяват да са най-големите. В поддръжка на това е задоволително да се напомни, че през юни интернационалният институт за проучване на публицистиката „ Ройтерс “ разгласи Българска национална телевизия за медията след БНР, на която българите имат най-голямо доверие.

Защо Кошлуков махна Пръмова в края на юли, откакто имаше същата опция и при започване на май, когато за пръв път седна в шефския стол на Българска национална телевизия като краткотраен шеф? Отговорът наподобява явен – тъй като като претендент за шеф му се постановяваше да дава тип, че ще бъде диалогичен. Докато в този момент сходно изпитание към този момент не е належащо, а е време за противоположното – при започване на този най-вероятно петгодишен мандат (ГЕРБ към този момент разгласи намерение да удължи мандатите в Българска национална телевизия и БНР) новият началник на " Сан Стефано " да сътвори боязън у публицистите. Ефект, който съгласно хора от малкия екран е реализиран, защото в стаята на новините към този момент са се настанили боязън и неустановеност. Въпреки че единствено преди няколко седмици Кошлуков увери публицистите, че те са най-важният капитал на медията и че той ще ги остави да работят на мира и без напън.

А за какво новият шеф не стартира „ промяната “ оттова, откъдето споделяше, че тя би трябвало да стартира? Може би тъй като това явно ще се окаже много по-трудно спрямо рокадите в нюзрума. Въпреки че тематиката за оправянето с финансовите отговорности на Българска национална телевизия беше лайтмотив в акцията на Кошлуков, вести в тази посока отвън лозунгите преди и по време на състезанието към този момент няма. И в случай че нещата продължат по същия метод, публичната медия ще продължи да бъде в

 

положение на „ механически банкрут “,

 

както заяви Кошлуков на 4 юли. Както „ Сега “ към този момент писа, Българска национална телевизия е застрашена да продължи да излъчва скъпи външни продукции и през есента, и даже през идната година. Проблемът с тях продължава да виси, откакто стана ясно, че предшественикът на Кошлуков - Константин Каменаров, е сключил съглашение с компания " Еф Хикс Камера " на продуцента Нико Тупарев за закупуването на още 180 броя от кулинарното шоу „ Бързо, елементарно, вкусно “. Според вътрешна информация един епизод от него коства цели 11 400 лева, като дейно платимите от Българска национална телевизия пари са 8256 лева на брой. Преди дни от екипа на Кошлуков не пожелаха да потвърдят тази цена и по какъв начин ще излязат от ситуацията, а дадоха отговор единствено, че " изискванията, в това число и ценовите параметри за произвеждане на кулинарното шоу „ Бързо, елементарно, вкусно ”, както и на други продукции, услуги и телевизионни стратегии, за които Българска национална телевизия придобива права за лъчение, към сегашния миг се преразглеждат от новото управление ".

Към момента е видно още, че Кошлуков се тормози да назове и имената на хората, с които счита да ръководи и „ реформира “ Българска национална телевизия през идващите години. Той още не е показал петия член на управителния си съвет, който към този момент трябваше да е определен от Съвет за електронни медии.  Самият нов началник на новините на мястото на Пръмова - Мариела Драголова, е споделила на подчинените си, че тя е краткотраен вид и че на по-късен стадий ще им бъде показан нов шеф на дирекция " Информация ". Тайна са и кои ще са така наречен обществени персони, които ще влязат в Обществения съвет на Българска национална телевизия. За него Кошлуков обясняваше, че той ще има доста по-голяма роля при вземането на решения на „ Сан Стефано “ 29 през неговия мандат. Засега обаче няма и знак на какъв принцип ще бъдат определени тези хора. Все повече обаче се ускоряват слуховете, че в Българска национална телевизия следва да се появят нови и нови фрагменти на близката до Делян Пеевски телевизия " Канал 3 ", откъдето дойде и самият нов шеф на Българска национална телевизия. Както и от други медии, които са директно или индиректно свързани с депутата от Движение за права и свободи. И че само се изчаква комфортният миг за това преселение, който би могъл да настъпи с края на идните локални избори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР