Новият формат на протоколите с резултатите от гласуването може да

...
Новият формат на протоколите с резултатите от гласуването може да
Коментари Харесай

Председател на избирателна комисия прогнозира грешки заради усложнен протокол

Новият формат на протоколите с резултатите от гласуването може да докара до доста неточности. Това съобщи преди бТВ ръководителят на 25 РИК в София Валери Цолов. В него би трябвало да се вкарват данни от хартиеното и машинното гласоподаване. Освен това протоколът е доста обемен – 20 страници формат А3, изясни той. Според Цолов единствено попълването би лишило най-малко един час.

" Протоколът изобилства от непотребна информация, която не дава добавена стойност, а единствено ще затрудни. Няма да им съответно образование от СИК, то ще е онлайн, членовете на СИК няма да видят физически машината ", изясни той.

Процедурата е следната – протоколът се попълня първо от секционната комисия, по-късно отива в районната за инспекция. После се изпраща на " Информационно обслужване " за въвеждане на данните в компютър. После се връща на районната комисия за повторна инспекция и чак по-късно се приема.

По думите му ЦИК е била сигнализирана за тези проблеми преди три седмици, само че не е подхванала дейности.

Друга спънка е, че огромна част от членовете на изборните комисии ще се занимават с организацията на вота за първи път. Голяма част от опитните хора попадат в рисковите групи от заразяване с ковид.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР