Новият филм на Роман Полански дава старт на петото издание

...
Новият филм на Роман Полански дава старт на петото издание
Коментари Харесай

„Офицер и шпионин” на Роман Полански открива CineLibri 2019

Новият филм на Роман Полански дава старт на петото издание на интернационалния кино-литературен фестивал CineLibri. Тържествената гала по откриването ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с галактически акустичен пърформънс на Мила Робърт, публично показване на програмата и гостите на фестивала. 

Копродукцията на Франция и Италия „ Офицер и разузнавач ”, акомодация по бестселъра на Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика, ще бъде показана у нас след формалната си премиера в границите на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция.

На процедура това ще бъде второто лъчение на кино лентата в света. Появата на Полански във Венеция за следващ път разбуни духовете и провокира полярни реакции, само че това не попречи на кино лентата да влезе в конкурсната стратегия и да отнесе номинация за „ Златен лъв ”.

Полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски генезис си остава едно от най-авторитетните имена в актуалната кинематография. Достатъчно е да споменем произведения като „ Китайски квартал ” (1974), „ Тес ” (1979), „ Горчива луна ” (1992) и „ Пианистът ” (2002).

„ Офицер и разузнавач ” е естетски поднесено комбиниране на историческа драма и трилър с величествен бюджет и първокачествен кастинг, в който блестят имената на Жан Дюжарден („ Артистът ”), Луи Гарел („ Изключителният Годар ”), Матю Алмарик („ Скафандърът и пеперудата ”), Еманюел Сене („ Венера в кожи ”).

Сюжетът ни придвижва в Париж от 1895 година, когато, незаслужено упрекнат в изменничество, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е наказан на пожизнен затвор на Дяволския остров и е разжалван обществено пред голяма навалица.

Възкресявайки абсурда, който притегля вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис ни споделя една история, която звучи удивително настоящо и през днешния ден - история за лов на вещици, секрети трибунали, неуправляеми разследващи организации, ориста на доносници – построена с несъмнено майсторство, което е признак на всичките му бестселъри. Полански и Харис към този момент имат в актива си плодотворно съдействие в лицето на кино лентата „ Писател в сянка ”(2010), почетен с над 30 оценки.

Между 5 и 20 октомври феновете на CineLibri ще станат очевидци на забележителни кино и литературни министър председатели, ще се срещнат с кинорежисьори от международна големина и други ярки фигури от света на изкуството. Предстоят знакови празнувания, блестящи галавечери на разнообразни култури, паралелни просветителни събития и състезания. Тази година фестивалът ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „ Петото измерение ” и ще покаже превъзходна селекция от 55 кино продукции, приключени през последната година.

Билетите са в продажба на уеб страницата на CineLibri и на касата на НДК с промоционална цена от 10 лева за early birds, годна до 18 септември. След 18 септември постоянната цена на билетите ще бъде 12/15 лева

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР