Новият електронен термометър в сибирското село Оймякон, признато за най-студеното

...
Новият електронен термометър в сибирското село Оймякон, признато за най-студеното
Коментари Харесай

Термометърът в най-студеното село на света се повреди при -62 градуса

Новият електронен термометър в сибирското село Оймякон, прието за най-студеното на света, се повреди, когато температурата падна до минус 62 градуса Целзий, заяви в. " Дейли мейл ".

  Зимата стартира от Якутия Зимата стартира от Якутия
В далечния съветски район Якутия означиха началото на зимата. Това е празник за локалните поданици, които обичат студа. В считания за най-студения град н...

Според локалните поданици температурата е паднала още повече - до минус 67 градуса, което е с 1 градус по-ниско от върха, подложен през 1933 година Официално обаче локалната метеорологична станция регистрира едвам минус 59 градуса Целзий. Температурата в Антарктида пада и до по-ниски стойности, само че там няма непрекъснати селища.



В Оймякон живеят към 500 души. Селото се е появило като база за пастирите на елени през 20-те и 30-те години на предишния век. Името му значи " вода, която не замръзва " и произтича от обстоятелството, че там има минерален извор.



Хората в Оймякон се борят с доста проблеми в всекидневието - замръзва мастилото в химикалките, батериите спадат бързо, очилата се залепват за лицата на хората, миглите се заскрежават с излизането на открито. В огромните студове локалните оставят колите да работят непрестанно, другояче няма да могат да ги възпламенят.
 Полюс на студа Полюс на студа
Два съветски града претендират за купата най-студено обитаемо място в света. И двата - Оймякон и Верхоянск се намират в самостоятелната република Якутия....

Студена вълна обхвана едно от по принцип най-студените места на Земята - Сибир, съобщи Асошиейтед прес. В Якутия през днешния ден бяха измерени минус 67 градуса по Целзий. Учебните занятия в този съветски район в Североизточен Сибир, на към 5300 километра източно от столицата Москва, бяха анулирани.

Иначе учениците в Якутия са привикнали да вървят на учебно заведение при минус 40 градуса. Местните управляващи оповестиха, че всички семейства и компании в района имат централно отопление и достъп до аварийни генератори.



Руската държавна телевизия сподели, че в село Оймякон, едно от най-студените обитаеми места на планетата, живачният дирек на термометър, който може да регистрира до минус 50 градуса, е паднал до дъното. Студът не е нещо извънредно за близо единия милион поданици на Якутия. Ниските температури даже не са водеща вест за локалните медии през днешния ден.



Жени обаче постнаха в обществени мрежи фотоси на замръзналите си мигли. Местна медия пък постна фотография на китайски студенти, къпещи се голи в термален извор. Двама мъже починаха от измръзване в Якутия, откакто колата им се развалила. Други трима мъже, пътували с тях, оживели, защото имали по-топли облекла.
 Температурите в Сибир паднаха до минус 50 градуса Температурите в Сибир паднаха до минус 50 градуса
Температурите в съветския Далечен изток паднаха до минус 50 градуса по Целзий. Това заяви Националната метеорологична работа.В селата Оймякон и Уст Нер...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР