Новият Егейско-Балтийски TEN-Tкоридор ще допринесе за икономическото развитие на Югоизточна

...
Новият Егейско-Балтийски TEN-Tкоридор ще допринесе за икономическото развитие на Югоизточна
Коментари Харесай

Български проект е представен за разглеждане от новата Политика на ЕС за Транс-Европейската транспортна мрежа до 2023 г.


Новият Егейско-Балтийски TEN-Tкоридор ще способства за икономическото развиване на Югоизточна и Източна Европа, в това число и на България.

Новото трасе ще усили изгодите за страните и обособените райони, през които минава, както и за неговите ползватели - бизнес, пасажери, оператори, общини.

Новата автомагистрала „ Дунав-Егея “ е част от огромния план „ Егейско-Балтийския кулоар “.

Изцяло нов огромен транспортен план, свързващ Югоизточна Европа със Северна Европа и Балтика, е изпратен за разглеждане от Европейската комисия. Това е част от процеса за преоценяване транспортните потребности на Европейския съюз в така наречен Транс-европейска транспортна мрежа (TEN-T).

Проектът „ Егейско-Балтийски кулоар “ е създаден от компанията „ Лардж инфрастръкчър проджекстс “ в продължение на близо 6 години. Срокът за показване на плановете бе 17.07.2019 година

Егейско-Балтийски кулоар “ – изчезналият път за интензивен напредък в Източна Европа

Проектът „ Егейско-Балтийски кулоар “ минава през 6 страни от Европейски Съюз – Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша. В неговия обсег се включват две нови пристанища (едно на Мароня, Гърция, южно от гр. Комитини и едно източно от р. Висла, Полша), нов железопътен кулоар, интермодални центрове и автомагистрали. Той ще обезпечи цялостна съгласуваност със съществуващи към този момент коридори, както и с наличната и планувана транспортна инфраструктура.

„ Този план е нашият принос за по-активна роля на България в създаването на транс-европейските политики във връзка с превоза , интермодалността, новите технологии и за по-ефективното потребление на запаси. “ – споделя инж. Румен Марков, шеф на „ Лардж инфрастръчър проджектс “.

„ Източна Европа и в частност България страдат от качествена инфраструктура, която да направи по този начин, че районът на Югоизточна Европа да играе още по-съществена роля за навлизането и разпределението на товари от Далечния и Близкия Изток. С плана „ Егейско-Балтийски кулоар “ България дава сериозна поръчка в реализирането на проектите си да е същинската Източната врата на Европейски Съюз, както и да спомогне за районното и устойчивото развиване. Ползите от неговото създаване ще са за милиони европейци. “

Какво включва „ Егейско-Балтийския кулоар “

Проектът включва построяването на две нови пристанища в Мароня в Гърция и в Полша – при р. Висла, както и нова бърза ж.п. линия за товари и пасажери и усъвършенстван автомагистрален превоз в посока юг-север, като значителен детайл за България е нов план за Автомагистрала „ Дунав-Егея “.

Автомагистрала «Дунав-Егея»

«Лардж инфрастръкчър проджектс» създава детайлно и с отчитане на публичните изгоди на плана за Автомагистрала „ “Дунав - Егея “ “, в това число и за районите, през които минава. Новото трасе ще организира главния авто поток за товари и пасажери в направление «Север – Юг» сред Европа-Турция-Близък Изток по актуален транспортен път.

«Дунав-Егея» ще свърже румънските автомагистрали А1 и А2 с българските «Хемус», «Тракия», «Марица», както и с гръцката «А2 Егнатия – Одос». До нея ще има достъп и през основните пътища от направлението «Изток – Запад».

Нужно е да се подчертае, че Автомагистрала «Дунав-Егея» не е част от оповестения план за Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ по предложение на АПИ. Автомагистрала „ Дунав - Егея “ в учатъка «Дунав мост – Велико Търново» е доста по-късо и дейно трасе.

Предимства на Автомагистрала «Дунав-Егея»

При основаване на плана на Автомагистрала „ Дунав - Егея “ е изработен разбор за дълготрайните социално-икономически изгоди, както и е съобразено въздействието върху околната среда на трасето. Междувременно, планът за Автомагистрала «Дунав – Егея» има опцията да изпъкне със своите преимущества по отношение на показания план за Автомагистрала «Русе – Велико Търново».

Според специалистите Автомагистрала «Дунав-Егея» от Дунав мост до с. Въглевци е верният вид на така наречен автомагистрала „ Русе – В.Търново “ по следните справедливи критерии:

По-късо трасе: дистанцията по определения Комбиниран вид на Автомагистрала „ Русе – В.Търново “ е 134,485 км, до момента в който по Автомагистрала „ Дунав - Егея “ то е 110,520 км. – с към 24 км. по – малко. Например: Автомобилите биха изминавали с 22% по–дълъг път по Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ от Дунав мост до кръстовището на път II-55.

Анализът на дистанциите от Велико Търново, Горна Оряховица, Русе, Бяла, Ценово и Свищов до съществени дестинации демонстрира неоспоримото преимущество на Автомагистрала „ Дунав - Егея “ пред Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “.

Времето за пътешестване за осъществяване на една и съща задача е сред 24% до 35% са по-малко, в случай че се построи Автомагистрала «Дунав-Егея», по отношение на Автомагистрала „ Русе – ВеликоТърново “. Оттук директните разноски за превозвачите и вторичните разноски за обществото по сектора от Автомагистрала „ Дунав - Егея “ са надлежно по-ниски.

Повече запазване на околната среда: Известен факт е, че отделянето на отровни газове и фини прахови частици е право съразмерно на изминатия път. При Автомагистрала „ Дунав - Егея “ тези замърсители ще бъдат към 20% по-малко по отношение на другия план. Същевременно генерираното количество парникови газове ще са с към 31 000 т/гр по-малко по отношение на Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “.

Нещо повече, трасето на Автомагистрала „ Дунав - Егея “ минава с 1 120 м по-малко през предпазени зони (2 945 м против 4 066 м за Автомагистрала „ Русе – В.Търново “). Освен това в Автомагистрала «Дунав-Егея» са проектирани екодукти за прекосяване на едри и дребни диви животни.

«Дунав-Егея» ще се построи на доста по-малка повърхност, по отношение на различния план. За Автомагистрала „ Русе – В.Търново “ площта е 11 725 дка, от които 9 500 дка са обработваеми земи, до момента в който за Автомагистрала „ Дунав - Егея “ тези стойности са надлежно 7 675 дка и 5 088 дка. В резултат Автомагистрала „ Русе – В.Търново “ ще заеме 4 049 дка допълнително, което е 52% по отношение на «Дунав-Егея» и ще бъдат унищожени над 4 412 дка обработваеми земи.

Единствено при Автомагистрала „ Дунав - Егея “ има баланс на генерираните и на влаганите при построяването земни маси. Проектът за Автомагистрала „ Русе – В.Търново “ ще изиска рандеман на към 10 млн. куб. м земни и скални маси, което е директно влияние върху околната среда.

Решение на тапите на Дунав мост: Проектът на Автомагистрала „ “Дунав - Егея “ “ не включва градеж на нов мост, а включва усъвършенствания по организацията на контролно – пропускателните пунктове . Положителният резултат ще се отрази в интерес на жителите на гр. Русе, усъвършенства се градския превоз и пешеходното прекосяване през бул. „ България “.

Изграждане на мощни мултимодални единици в община Горна Оряховица. За съпоставяне трасето на Автомагистрала „ Русе – В.Търново “ минава допустимо най-далече от тази община и изключва опцията за основаване на мултимодални единици, които биха подобрили икономическия растеж в общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

По-ниски експлоатационни разноски: най-много за зимно подържане те ще са с към 30% по-ниски за Автомагистрала „ Дунав - Егея “ спрямо различния сектор.

Стойностите на съпоставимият сектор на Автомагистрала „ Дунав - Егея “ и Автомагистрала „ Русе – В.Търново “ са идентични, като за една и съща стойност обществото ще получи доста повече изгоди.

Начини за финансиране на Автомагистрала «Дунав – Егея»

Публично-частните партньорства е методът за бързо и качествено създаване на автомагистрали, защото бъдещият концесионер ще го обслужва дълго време.

«Лардж инфрастръкчър проджектс» е изследвала два случая на доходи от тол-такси:

с новото пристанище Мароня се чакат 294 444 238 евро годишно;

без ново пристанище Мароня – те ще са към три пъти по-малки - 117 770 807 евро годишно.

Профил на Автомагистрала «Дунав – Егея»

Дължина - 367,385 км.

Има две елементи:

«Дунав – Марица» - с дължина 232,855 км. и планувани разноски 1 375 724 117 евро

«Марица - Егейско море» с дължина 134,530 км. и планувани разноски 841 153 884 евро

Общо разноски: 2 216 878 001 евро без Данък добавена стойност

Разстояния по страни:

Разстоянието в България е 327, 965 км.

Разстоянието в Гърция е 39 420 км.

Разходи за строителство по страни

България - 1 860 520 853 евро (около 84%)

Гърция - 356 357 148 евро (около 16%).

Пристанище в Маронея, Гърция

Профил: дълбоководно пристанище с опция за «газене» на кораби от 25 m, свръхголями контейнерни кораби (ULCS), пренасящи до 26 000 TEU ; ( TEU – еквивалент на 20 футов контейнер)

В него ще има: терминали за насипни товари, контейнери, петрол, LNG, артикули, селскостопански артикули, нови транспортни средства. Ще приема фериботи и круизни кораби;

Конкурентни преимущества:

Големина на пристанището - по-голямо от Пирея, от мащаба на Северните европейски пристанища

Да приема кораби, които не могат да преминат през Босфора;

Проектен потенциал - 400 млн. т. /годишно (поетапно).

Пристанище Висла Балтик, Полша

Целта на Висла Балтик порт е да се трансформира в морски хъб към Балтийско море и да свърже Северния сухопътен кулоар сред Европа и Азия. Той е безспорната точка за достъп до Норвегия, както и е входна врата за Балтийските страни.

По дизайн в пристанището ще би трябвало да се одобряват товари в размер на 150 милиона тона годишно в това число 8 милиона TEU.

Южно-Северен поток – железопътната част на плана

Южно-северният поток (SouthNorthStream – SNS) като част от „ Егейско-Балтийския кулоар “ съставлява единение от железопътната инфраструктура, преносим състав, логистични центрове и общо ръководство.

Междурелсието е общоприетото европейско от 1435 мм, линията е двупътна и е предопределена както за товарни влакове движещи се с 200 км/ч, по този начин и за високоскоростни пътнически влакове, разрастващи 400 км/ч.

Предимства на SNSса внедрените най- модерни технологии. Чрез SNS ще се реализира малко време за пътешестване и доставка на артикули, по-голямо потребление на инфраструктурата и преносимия състав, конкурентни условия за потребителите, сигурност на пътуването.

Проектът включва придвижване на влаковете без машинисти, автоматизирано композиране на влаковете и автоматизираното маневриране, най- високо равнище на автоматизираните системи за ръководство - ETCS и ERTMS. В неговата основа е залегнало единно ръководство на трафика по дължината на цялата линия. По този метод влаковете няма да стопират на границата и няма да бъдат сменяни машинисти. В резултат товарните влакове ще пътуват дистанцията от близо 1627 км сред двете пристанища в плана - от Мароня на Егейско море до Висла на Балтийско море – единствено за 9 часа и 21 минути.

SNS има петнадесет пъти по-голяма пропускателна дарба от междинната европейска железопътна линия и по линията може да се транспортира голямо количество товари - до 1,2 милиарда тона годишно.

Ползите от един ТЕН-Т кулоар за България и Европа

Трансевропейските мрежи (TEN) частично се финансират от Европейския съюз, частично от държавите-членки. Финансовата помощ от Европейски Съюз служи като катализатор, като страните членки би трябвало да обезпечат главната част от финансирането. Финансирането на трансевропейските мрежи може също по този начин да бъде допълвано със средства от структурните фондове, с помощ от Европейската капиталова банка или с присъединяване на частния бранш.

Съществува опция за потребление на механизма за свързване на Европа.

Представеният пред Европейска комисия план за «Егейско-Балтийски коридор» става вследствие на почналите през септември 2018 r. публични съвещания на Европейска комисия за разглеждане на постигнатия досега прогрес по отношение на осъществяването на мрежата TEN-T, след влизането в действие на насоките на Комисията.

Оценката се прави като подготовка за преразглеждането на мрежата TEN-T през 2023 r. и цели също по този начин оценяване на успеваемостта на политиката по отношение на TEN-T в основни области като различните горива, цифровизацията и мултимодалния превоз.

Проект ABC+De

“Егейско-Балтийският TEN-T кулоар “ е част от паневропейския план за мултимодален превоз и за ръководство на водите на река Дунав и нейните притоци наименуван «ABC + De». Той още веднъж е разработка на «Лардж инфрастръкчър проджектс».

ABC + De значи връзка от Егейско море до Балтийско море и река Дунав.

За р. Дунав компанията е основала система за ръководство на водите й от км 1899+000 до км 0+000 (в това число и гр Пасау, Германия); за главните притоци – р. Сава (от Загреб, Хърватия до км 0+000 ); р. Тиса (от Сегед, Унгария до км 0+000) и р. Морава (от км 10+000 до км 0+000) и за езерото Балатон.

Проектът ABC+De взема решение 7 съществени казуса по река Дунав:

Прекратяване на наводненията.

Ограничаване на негативното влияние на сушите и измененията в климата.

Ефективно мореплаване - през цялата година (без интервалите на лед ) при обезпечено 4 м. «газене» на корабите посредством основаване на нови водни пътища седми клас за 4,00 м. «газене» на корабите по река Дунав от Сулина км 0+000 (също от пристанище Констанца) до км 1899 + 000 с обща дължина 1568 км и по река Сава от р. Дунав (км 1337+500) до Загреб - с дължина 279 км.

Опазване на околната среда и развиване на биоразнообразието;

Свързаност на двата бряга на реката;

Производство на «зелена» енергия;

Единно ръководство на реката и нейните притоци.

За Лардж инфрастръкчър проджектс

" Лардж инфрастръкчър проджектс” е българска компания, която основава и цели развиване на инфраструктурни планове в областите на превоза и ръководството на водите. Изпълнителен шеф и създател е инж. Румен Марков.

Основните цели на сдружението са:

Създаване на високоефективни инфраструктурни планове в страните от Европейския съюз въз основа на икономическите ползи; единна правна рамка за осъществяване на един план в няколко страни-членки; най-новите достижения в региона на техниката и технологиите; привличането на частни капитали за реализирането им; понижаване генерирането на парникови газове, запазване на естествената среда и развиване на биоразнообразието; съгласуваност и развиване на районите в страните от Европейски Съюз в Източна Европа.

Основните планове на “Лардж инфрастръкчър проджектс “ са:

ABC+De

Trerivs – ръководи водите в долните течения на реките в Източна Тракия - Марица, Арда, Тунджа, Еритропотамос и Ергене и за воден превоз.

TransBalkan - високоскоростна железопътна автомагистрала “Крайова - София – Солун”

Автомагистрала “Дунав – Егея” е автомагистрала, свързваща района на Букурещ с ново пристанище на Егейско море.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР