Новият директор на Националното следствие Борислав Сарафов встъпи в длъжност

...
Новият директор на Националното следствие Борислав Сарафов встъпи в длъжност
Коментари Харесай

Цацаров напътства Сарафов с "Продължаваме напред" и "Записки на следователя"

Новият шеф на Националното разследване Борислав Сарафов встъпи в служба с пожелания за здрави нерви и с гаранции за поддръжка от управлението на прокуратурата. На гала в зала " Тържествена " в Съдебната палата досегашният заместител на основния прокурор Сотир Цацаров влезе в нова роля, с благопожелание да пази службата и да утвърди престижа ѝ.

Сарафов получи от Цацаров истинското издание на книгата " Записки на следователя " (автор Лев Шейнин). " Това, което съм написал на втората страница е " Продължаваме напред ". Същата книга Сарафов е подарил на Цацаров през 2012 година, когато оглави прокуратурата.

Сарафов беше единомислещо определен от прокурорската гилдия при започване на декември, по предложение на Цацаров и други четирима нейни членове. Постът беше овакантен, откакто предходният шеф на следствието Евгени Диков влезе в новия състав на правосъдния съвет.

" Новият шеф ще има цялостната поддръжка на основния прокурор, за даосъществи промени в състава на службата - свързани със структурата, с ръководителите на обособените браншове. Едно от първите му дейности, в някой от идващите дни, ще бъде да свика общо заседание на следователите - да чуе тяхното мнение по отношение на структурата, належащите потребности и по-късно да пристъпи дейности, които са в сходство с това, което е чул от сътрудниците си ", разгласи Цацаров.

Сарафов се обърна първо към прокурорската гилдия с признателност за избирането му, а по-късно и към следователите.

 Цацаров направлява Сарафов с
© Анелия Николова

" Развълнуван съм, че се връщам към специалността, от която стартира моята кариера. Този интервал един от най-веселите. Вярвам, че ще успеем да възстановим имиджа на следствието. Сякаш през годините високият престиж на Националната следствена работа се позагуби. Надявам се той да бъде възобновен и службата да заеме почтено място. Това не мога да направя самичък, би трябвало да е с вас и ваша поддръжка. Разчитам на вас, и ще се осланям на вас. Можете да разчитате на моята институционална поддръжка ", съобщи Сарафов.

Той разгласи и имената на заместниците, които ще предложи на прокурорската гилдия - двама прокурори от Върховната касационна прокуратура - Магдален Маринов и Юлиана Петкова, както и Ивелина Христова, която е следовател.

На церемонията стана известно още, че до края на годината в Националното разследване ще бъдат преместени 10 каузи от висок публичен интерес. Цацаров не посочи кои ще са те. Самият Сарафов предлага Националното разследване да поеме и следствията за корупция.

 Цацаров направлява Сарафов с
© Анелия Николова

След формалната част, Цацаров съобщи, че предходният състав на прокурорската гилдия е отказала да образува дисциплинарно произвеждане против Сарафов, тъй като казусът не е бил декласифициран от инспектората.
Става въпрос за със конфликта на Сарафов със следователите от Националната следствена работа, работили по следствието за жп злополуката в Хитрино. Тогава следователят Страхил Каменички заведе гражданско и наказателно дело против Сарафов за засегнатост, само че съдът отхвърли да го преглежда.

Сарафов още веднъж, както и на чуването си пред прокурорската гилдия, съобщи, че този случай е преекспониран.

Една година по-рано проверяваща полицайка от ГДБОП също се оплака от извършен от Сарафов напън от делото за данъчни закононарушения, водено против притежателите на строителната компания " Агромах ", само че казусът завърши без последици за дясната ръка на Цацаров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР