Новият директор на държавното млекопреработвателно предприятие Ел Би Булгарикум“ Владимир

...
Новият директор на държавното млекопреработвателно предприятие Ел Би Булгарикум“ Владимир
Коментари Харесай

Новият директор на „Ел Би Булгарикум“ подписва решения, без да ги чете

Новият шеф на държавното млекопреработвателно дружество „ Ел Би Булгарикум “ Владимир Русев описа, че като член на Съвета на шефовете, назначен от януари месец тази година, е дал подобен заем на доверие на уволнения през вчерашния ден шеф Николай Маринов, че даже не е чел предложенията за промяна на доставчика на суровина и придобиването на коли, а непосредствено е дал своя вот " За ". Това се е случило на първото съвещание на новия Борд на шефовете на 7 януари.

Притеснителният роман на Владимир Русев, който е някогашен народен представител от " ИТН " и който явно не вижда нищо неправилно да подписва документи за ръководството на държавна компания, без да чете и ревизира какво подписва, пристигна по време на контраконференция, на която да се опровергават изказвания на Маринов, отправени няколко минути по-рано на друга конференция.

И ето какво описа Владимир Русев, пробвайки се да убеди публицистите, че неговият предходник е правил злоупотреби и поради това е заменен, а не поради намаляването на цените с 30% или поради напън от икономическия министър Никола Стоянов да се употребява съответен снабдител на изсъхнало мляко, което да се влага в продуктите на „ Ел Би Булгарикум “:

Няколко дни след моето назначение, на 7 януари бяхме извикани за първо съвещание на Съвета на шефовете, което допусках, че ще има чисто познавателен темперамент, да се срещнем с сътрудниците, да изберем ръководител на Съвета на шефовете, да изберем изпълнителен шеф, да се разберем за някои насоки за работа, да разпределим дилемите и това да бъде характерът на първото съвещание. Но на самото заседание получихме дневен ред с 9 точки, по които авансово не бяхме получили нито предложения, нито каквито и да било материали. По някои от точките на самото съвещание също не получихме материали, което ме тормози, подписвайки първия протокол от съвещанието. “

“По т. 5 бяха препоръчани закупуване на транспортни средата, част от тях профилирани, друга част представляваха два леки коли марка Шкода Октавия бизнес клас. В следствие този протокол ми беше показан незабавно за автограф, без да бъдат обсъждани характерът на точките, без да влизаме в пленарен режим на срещата, с цел да ги обсъдим, бяха ни раздадени протоколите и ние ги подписахме. “

Той е открил, че нещо не е наред, защото месец по-късно са почнали да идват разнообразни сигнали от базата във Видин за злоупотреби и порочни практики за доставка на първични материали.

Имайки поради, че на първото съвещание гласувах предплатено заем на доверие на господин Маринов – първо за неговото избиране, а по-късно гласувайки по всички точки, без да ги ревизира, доверявайки се, започнах точка по точка да ревизирам какво съм подписал ", продължава описа си Владимир Русев.

По т. 9 от протокола пък, която също е подписал, без да я чете и разисква, той е дал право на Маринов самичък да се договаря с компании за доставка на първични материали и консумативи, без ограничаване в цената, количествата и период на контракта. 

Тази точка в действителност развърза ръцете не господин Маринов самичък да взима решения по отношение на доставката на суровина, а материали, без ограничаване в цената.

След като открих тези нередности, съгласно мен, сравнявайки практиката ми в частния бранш, тъй като от 2013 до 2021 година съм управлявал дружество за преправка на печелен мед, можех да сравня двете практики и да установя, че нещо не е наред и по тази причина си разреших по тези две точки да осведомявам със сигнал ДКК – че съгласно мен се случва нещо неправилно ", сподели още Русев.
Какво сподели Николай Маринов
Николай Маринов твърди, че причина за освобождението му от поста е това, че не е желал да работи с съответни компании, предложени от служебния министър на стопанската система Никола Стоянов.

Министър Стоянов ме извика в кабинета си в средата на януари и откакто говорихме по разнообразни тематики, ми сподели, че е разговарял с някаква компания и те щели да ми изпратят оферта. Когато се върнах в кабинета си, там в действителност ме чакаше оферта, само че за импорт на мляко от Унгария. То беше с масленост 3.5%, в случай, че нашата норма е за най-малко 3.6 масленост. Освен това, цената му беше 1.45 лева, а изкупните цени на млякото от Видинско, което ние преработваме, е с 4% масленост и е на цени сред 1.15 и 1.30 лева за литър. Имаше и оферта за доставка на изсъхнало мляко “, сподели Маринов, като акцентира, че той няма какво да прави със сухото мляко, тъй като не го употребяват.

Той обаче отхвърля тази оферта и по думите му тогава стартира напън върху него да приключи договорите с българските компании, от които изкупува мляко. Аз съм написал „ не “. Почти във всички случаи споделям „ не “ и това ми изяде и главата “. Явно съм засегнал тези ползи “.



Фирмата, която министърът предлага, в действителност е българска - „ Милки Груп Био “, производител на марките „ Саяна “, „ На хорото “, „ Наборъ “ и други. В офертата е било посочено, че млякото ѝ е с генезис Унгария, само че от нея мляко не е доставено и одобрявано от „ Ел Би Булгарикум “, безапелационен е Маринов.

Предлага се да се спре да се купува българско сурово мляко от района на Видин и желаеме да купуваме от въпросната компания от кореспонденцията в чатовете “.

По думите му не е редно министърът да договаря доставки на мляко за държавното сдружение.

Искат ли да вкарат техни компании, да убият производители на мляко в най-бедния район в Европа – Видин, желаят ли да банкрутират „ Ел Би Булгарикум. Аз към този момент съм уверен в това “.

И въпреки всичко, съгласно Маринов „ някой нещо е обещавал и договарял “ и опасенията му са, че може да става въпрос и за приватизация на компанията.

Аз не мисля, че и двамата са млекопреработватели, само че очевидно, с цел да назначават хора от други мандри, които да работят като индустриален шеф, може би някои от тези мандри има интерес “.

Според Маринов е неистина, че суровината, която се купува по време на неговото ръководство е некачествена. „ Всяка едно мляко, което е влезнало в „ Ел Би Булгарикум “ дава отговор на всички стандарти и качества “.

За негова " изненада " е подписал закупуване на два леки автомобила за общо 76 573 евро без Данък добавена стойност, или 382866 евро с Данък добавена стойност за един брой лек автомобил. Офереи не а били предоставени и до ден сегашен тези предложения и нямало. Той е решил да проверява и е ревизирал на уеб страницата на оторизирания дилър за България и е открил, че цената на марката 64 530 лева с Данък добавена стойност. И той открива, че иам разлика от над 30 хиляди повече за двата автомобила. тези коли и до ден дншен не или предоставени а били предплатени на 100%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР