Новият директор на „Булгаргаз” потвърди, че фирмата, в която доскоро

...
Новият директор на „Булгаргаз” потвърди, че фирмата, в която доскоро
Коментари Харесай

Шефът на „Булгаргаз” потвърди, че фирмата, в която доскоро е работил, е закупила част от количествата газ

Новият шеф на „ Булгаргаз” удостовери, че компанията, в която до неотдавна е работил, е закупила част от количествата газ при договорката предишния петък. Людмил Йоцов съобщи пред медиите, че не вижда проблем в осъществената продажба, макар че е бил продаден газ от запасите в Чирен. Именно поради продажби от това вместилище държавното управление се усъмни в предходното управление на „ Булгаргаз”.

„ Като министър на финансите ме тормози, че този по-евтин газ, платен на доста по-ниски цени през лятото, не остава за Българския пазар”, съобщи по-рано финансовият министър Асен Василев.

Около месец новото управление продава остатъци на борсата, в това число и количества от Чирен. Пред енергийната комисия в Народното събрание новия изпълнителен шеф изясни, че в това няма проблем.

Людмил Йоцов сподели, че са продадени към 3%. „ Газът от Чирен не е най-евтиният, азерският е”, съобщи Йоцов.

Според него договорката е в интерес на потребителите, защото другояче ще се наложи ново повдигане на цените на газа.

„ Има поръчка, която е одобрена от оператора за рандеман, аз не мога да я трансформирам. Ние не сме получили писмо от нито една институция да не придобиваме газ от Чирен”, сподели Йоцов.

Новият шеф удостовери, че една от компаниите, с която е подписана договорка, е тази, за която той е работил до неотдавна. Тя обаче била купила минимални количества.

„ Защо да е спор на ползи? Това е неизвестен сегмент”, сподели Йоцов.

„ На мен ми се коства ненормално - да работиш до четвъртък в една компания, в петък да станеш началник на държавно сдружение и в същия ден да продадеш газ на личната си компания, в която си работил”, разяснява Делян Добрев от ГЕРБ.

Кои в действителност са фирмите, с които е търгувала „ Булгаргаз” не стана ясно, защото Комисията, на която трябваше бъдат дадени такива детайлности, беше закрита. Така се наложи залата да изоставен даже заместник- министърът на енергетиката и шефовете на „ Булгаргаз”, които трябваше да бъдат изслушани по тематиката.

„ Тази комисия беше пародия”, счита Добрев.

Междувременно от Прокуратурата обявиха, че към този миг не са им предоставени задоволително доказателства от Министерство на вътрешните работи, с цел да издигнат обвинявания по делото против бившето управление на „ Булгаргаз”.

„ Към момента тези продажби са безусловно действителни. Има право „ Булгаргаз” по този метод, откакто извърши тази продажба на остатъка, те генерират и облага, която в последна сметка стига до републиканския бюджет, защото отива в БЕХ – притежател на „ Булгаргаз”, а оттова в министерството на енергетиката”, съобщи Мариян Александров, наблюдаващ прокурор по делото „ Булгаргаз”.

Отговорът пристигна във връзка коментар от страна на премиера Кирил Петков, че прокуратура още не е повдигнала обвинявания по проблема.

„ Представители на изпълнителната власт, както и представители изобщо, на която и да е от трите държавни управляващи, не следва да се намесва в тези въпроси”, съобщи Чавдар Пастованов, зам.-градски прокурор.

А сред разногласията, пристигна още една вест. От новото управление на „ Булгаргаз” оповестиха, че сметките на компанията са съвсем на 0. От Компанията считат, че все пак няма да се стигне до проблем с доставките на газ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР