Новият български филм Радиограмофон“ е част от афиша на София

...
Новият български филм Радиограмофон“ е част от афиша на София
Коментари Харесай

Рузие Хасанова разказва за музиката и свободата по време на комунизма

Новият български филм „ Радиограмофон “ е част от афиша на София филм фест. Режисьор и сценарист е Рузие Хасанова, позната като създател на късометражни филми. Филмът е копродукция на България и Полша и споделя история по действителен случай. През 1971-а татко от малко помашко село изминава пеш 100 км, с цел да купи радио на захласнатия си от рокендрола наследник. „ Радиограмофон “ е мотив за размисъл за аргументите Али да върви три дни пешком през Родопите с мисъл за дребния Ахмед и накъде води рисковият планински път - към музиката или освен към нея. 

" Радиото е един огромен знак на независимост. За мен беше доста значимо да опиша тази история, тъй като съм израснала с татко ми, който слушаше тази музика, без значение че беше комунизъм. Това е историята на татко ми. Дядо ми е вървял по този път, макар че не е разбирал тази музика, в противен случай - дори я е мразел. Това, което ме сграбчи е, че той е вървял близо 100 километра и го е носил този тежък радиограмофон на гърба си. Просто не е имало различен път тогава, пък и той се е криел от управляващите ", разказа Рузие Хасанова пред " Хоризонт ".

Историята на кино лентата се гради както върху разкази от фамилията на Рузие, по този начин и върху мемоари на нейни близки от други села, с които е разговаряла близо 10 години: 

" По време на разучаването и диалозите, които водих, осъзнах, че има една болежка, която хората носят от тези времена. Има и доста обич, доста обединеност на целия народ. Няма го това делене сред християни и мюсюлмани, както се получи поради ръководещите. "
 Кадър от кино лентата

Заснемането на лентата е съветвано с Антонина Желязкова, утвърден специалист и откривател на малцинствата на Балканите.  " Тя показа ужасно тежки истории, които можех да вкарам във кино лентата, само че взех решение да не акцентирам на това, тъй като за мен сърцето на кино лентата е музиката и силата на музиката, която е дала тази вяра и е въодушевила народа с възприятие за независимост, макар че те са били подтиснати всички - християни или мюсюлмани ", добави Рузие Хасанова.

" В началото бях много пристрастна към историята и това, което желаех да кажа. С времето осъзнах, че представям една човешка история и ние сами би трябвало да намерим салдото за себе си, както и аз ", показа още Рузие. 

" Радиограмофон " е единият от двата български кино лентата, които се състезават в интернационалната конкурсна стратегия на София Филм фест. 

Рузие Хасанова е родена в Казанлък през 1980 година. През 1998-а отпътува за Лондон, с цел да учи кино и телевизия в Лондонския лицей по полиграфия и графични изкуства. Работи на различни позиции в киноиндустрията. Дебютът й в пълнометражното кино е определян от критиците като впечатляващ.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР