Новият антикорупционен закон е продукт от дебатите в миналия парламент.

...
Новият антикорупционен закон е продукт от дебатите в миналия парламент.
Коментари Харесай

Крум Зарков: За 10 г. спецправосъдието не успя да изкорени корупцията

Новият антикорупционен закон е артикул от дебатите в предишния парламент. Имаше необятни разисквания, имаш и рецензии... Все отново се надявам, че успяхме да създадем един добър законопроект. Това съобщи в предаването " Лице в лице " по bTV служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

Той добави, че концепцията на новия антикорупционен орган е да се състои от петима души, а комисията да бъде ръководена от всеки един от тях на ротационен принцип за период от една година. Уточни още, че основната му функционалност ще бъде да проверява най-висшите държавници за корупционни закононарушения.

Правосъдният министър уточни, че ще има и законопроект, касаещ дейностите на основния прокурор.

Не е задоволително да има единствено наказателно гонене на основния прокурор. Трябва да се фокусираме върху отчетността му, акцентира министър Зарков.

По думите му въпросния законопроект взема решение всички проблеми, които не са от конституционно равнище, като също по този начин покрива голяма част от нещата, които са залегнали в мнението на Венецианската комисия.

Правосъдният министър изрази вяра с този законопроект " един път вечно да решим този проблем, който от години трови публичното схващане за върховенството на закона ".

Министър Зарков не се съгласи с мнението на основния прокурор, съгласно който откогато е била закрито профилираното правораздаване, престъпността в България се е нараснала.

Докато съществуваше, Спецправосъдието служеше като димка за всички проблеми, подхващаше някакви краткотрайни ограничения. За 10 години то не съумя да изкорени корупцията, а се използваше за избрани политически цели, изясни Зарков.

Спецправосъдието е закрито, само че не е закрито правораздаването, има задоволително съдии в България, които да отсъждат. Специализираното правораздаване не извърши упованията, а служеше за нещо напълно друго, аргументира още той решението за закриването му.

По въпроса дали би трябвало да се връща хартиената бюлетина правосъдният министър счита, че връщането ѝ би било неточност, изтъквайки, че точно тя е основната причина за големия брой недействителни бюлетини и сбъркани протоколи.

За край Крум Зарков не пожела да предвижда дали Българска социалистическа партия ще съумее да увеличи резултатите си при нови избори. Вместо това съобщи, че по-важното е по какъв начин ще работи оттук-нататък 48-ото Народно заседание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР