Новият американски посланик Кенет Мъртън връчи акредитивните си писма. Дипломатът

...
Новият американски посланик Кенет Мъртън връчи акредитивните си писма. Дипломатът
Коментари Харесай

Новият посланик на САЩ у нас e връчил акредитивните си писма

Новият американски дипломат Кенет Мъртън връчи акредитивните си писма. Дипломатът се е срещнал с президента и външния ни министър.

Мъртън влезе в постройката на Министерството на външните работи преди 10:30 часа тази заран, а по обед беше признат и от президента Румен Радев, заяви БТВ.

Мъртън сменя на поста Херо Мустафа, която си потегли през март, откакто мандатът й изтече.

Кой е той?

Преди да бъде номиниран за дипломат в България през юни 2022 година, Мъртън управлява посолството на Съединени американски щати в Хаити като шарже д’афер в продължение на шест месеца. От януари 2019 година до януари 2021 година Кенет Мъртън е основен заместник-помощник секретар в Бюрото за световно ръководство на гении към кабинета на генералния шеф. От януари до октомври 2021 година той извършва длъжността общоприет шеф на Външната дипломатическа работа.

Преди да се причисли към Бюрото за световно ръководство на гении, Кенет Мъртън служи в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо от август 2015 година до януари 2019 година, като от януари до ноември 2017 година той в същото време извършва длъжността основен заместник-помощник секретар, отговарящ за Хаити, Канада, Карибите и Службата за политика, обмисляне и съгласуваност в същото бюро. Има две посланически назначения ‒ от 2012 година до август 2015 година е дипломат на Съединените щати в Хърватия, а преди този момент е дипломат на Съединените щати в Хаити от 2009 година до юли 2012 година Работил е и като заместник-изпълнителен секретар на държавния секретар на Съединени американски щати Клинтън и на държавния секретар Райс.

През 2011 година получава премията „ Райън К. Крокър “ за извънредно водачество в „ експедиционната дипломация ” за забележителния му принос след земетресението в Хаити през 2010 година Докато е дипломат в Хаити Мъртън реализира контрол над дейностите за оказване на незабавна помощ, предоставяна от държавното управление на Съединените щати на място след земетресението посредством наличието на 8000 американски военнослужещи, както и на стотици други експерти, привлечени от голям брой американски държавни организации, в това число Агенцията за интернационално развиване. В дните след земетресението той управлява и най-голямата евакуация на американски жители след Втората международна война.

По време на задграничните си назначения Мъртън работи също по този начин в Посолството на Съединени американски щати в Париж, Дипломатическата задача на Съединени американски щати към Европейския съюз в Брюксел и Посолството на Съединени американски щати в Бон по време на обединяването на Германия и Посолството на Съединени американски щати в Порт-о-Пренс, Хаити - три мандата. Професионалният опит на Мъртън във Вашингтон включва две назначения в Оперативния център на Държавния департамент, който дава отговор за реагирането при зараждащи изключителни обстановки в интернационален мащаб, обезпечава на управлението на Държавния департамент настояща информация за значими събития и подкрепя ежедневната работа и пътуванията на държавния секретар. Кенет Мъртън е работил също по този начин в Бюрото по стопански и търговски въпроси, отдел „ Куба “, както и за специфичните съветници по въпросите на Хаити през 1993-1994 година

Кенет Мъртън има бакалавърска степен от Университета „ Маями “ в Охайо и магистърска степен по обществена администрация от Американския университет във Вашингтон. Той също по този начин е учил в Университета „ Екс-Марсилия “ във Франция и в Университета „ Карл Франценс “ в Австрия. През май 2010 година той открива образователната година в Университета „ Маями “ с тирада пред повече от 10 000 участници и получава почетна докторска степен от университета. През юли 2012 година президентът на Хаити награждава дипломат Мъртън с медал „ Голям кръст за почести и заслуги “, като той става четвъртият задграничен посланик, на който е оказана тази чест след оповестяването на независимостта на Хаити преди повече от 200 години. За работата му в Хаити Кенет Мъртън получава филантропичната премия „ Шандлинг “ през януари 2018 година, връчвана от Шон Пен и неговата организация за филантропична помощ „ Community Organized Relief Effort “. През 2018 година Йезуитската гимназия „ Уолш “ в Куяхога Фолс, щата Охайо, дефинира Мъртън за собствен първи почетен ученик.

Дипломатът приказва четири езика. Със брачната половинка си Сюзън имат две дъщери.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР