Новият алгоритъм би могъл значително да намали ефекта на стареене

...
Новият алгоритъм би могъл значително да намали ефекта на стареене
Коментари Харесай

Уникално: Нов алгоритъм на зареждане може да удвои живота на литиево-йонните батерии

Новият логаритъм би могъл доста да понижи резултата на стареене на литиево-йонните акумулатори заради непрекъснатите цикли на презареждане...

Емил Василев 14:14 | 17.04.2024 1 Сподели

Най-четени

КосмосЕмил Василев - 11:19 | 15.04.2024

НАСА е на път да разгласи значима вест, обвързвана с Марс

КосмосЕмил Василев - 19:06 | 16.04.2024

Преоткриване на Вселената: Космосът не е това, което сме си представяли, че е

IT НовиниДаниел Десподов - 9:16 | 16.04.2024

Всичко в облака: на 14-ти октомври 2025 година Microsoft напълно стопира поддръжката на Office 2016 и Office 2019

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Въпреки, че са една от най-практичните и ефикасни технологии за предпазване и доставка на електрическа сила, литиево-йонните акумулатори започнаха да доближават своите граници. Това накара учените да стартират да търсят различни материали и решения за предпазване на сила.

Сега откриватели настояват, че могат да създадат тъй че литиево-йонните акумулатори да работят по-добре и за по-дълъг интервал от време.

Екип от европейски откриватели от Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB) и Хумболтовия университет в Берлин са създали различно решение за зареждане. То разрешава на литиево-йонните акумулатори да работят доста по-дълго от в този момент.

Изследването демонстрира, че батериите стават по-устойчиви и резервират по-висок енергиен потенциал след стотици цикли на разреждане и зареждане посредством смяна на метода, по който зарядното устройство подава ток към електролитните материали.

Литиево-йонните акумулатори са компактни, здрави „ контейнери “ с сила, които са станали навсякъде публикувани. Електрическите транспортни средства и електронните устройства разчитат на тях, само че потенциалът им последователно понижава. Това е по този начин защото електролитите минават през мембраната, която разделя анода и катода. Най-добрите налични литиево-йонни акумулатори от търговски клас употребяват електроди, направени от съединяване, известно като NMC532 и графит. Те обезпечават експлоатационен живот до 8 години.

Конвенционалното зареждане употребява непрекъснат ток (ПТ) от външна електрическа сила. Проучването проучва какво се случва с образците на батериите при потребление на ПТ при зареждане и открива, че интерфейсът на твърдия електролит (SEI) на анода е „ доста по-дебел “. Освен това учените откриват повече пукнатини в структурата на NMC532 и графитния електрод.

По-дебелият SEI и множеството пукнатини в електродите значат забележителна загуба на потенциала за литиево-йонните акумулатори. Затова откривателите са създали протокол за зареждане, основан на импулсен ток (ИТ).

След зареждане на батериите с новия протокол екипът открива, че SEI интерфейсът е доста по-тънък и електродните материали претърпяват по-малко структурни промени.

Екипът употребява две от водещите европейски синхротронни уреди за ускорение на частици – „ BESSY II “ и „ PETRA III “, с цел да организира опитите за зареждане с импулсен ток. Те откриха, че зареждането с ИТ предизвиква „ хомогенното систематизиране “ на литиевите йони в графита. Това понижава механичното напрежение и пукнатините в графитовите частици. Протоколът може също по този начин да потисне структурната деградация в катода на NMC532.

Проучването демонстрира, че високочестотните импулси с ток с квадратни талази дават най-хубави резултати. Тестовете демонстрират, че зареждането с компютър може да удвои експлоатационния живот на литиево-йонните акумулатори със опазване на потенциала на 80 %.

„ Импулсното зареждане може да донесе доста преимущества във връзка с стабилността на електродните материали и интерфейсите и доста да удължи експлоатационния живот на литиево-йонните акумулатори. “

казва професорът от ТУ Берлин доктор Юлия Ковал, съавтор на проучването
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР