Новите временни противоепидемични мерки, които здравният министър проф. Костадин Ангелов

...
Новите временни противоепидемични мерки, които здравният министър проф. Костадин Ангелов
Коментари Харесай

Новите COVID-мерки, които влизат в сила за две седмици

Новите краткотрайни противоепидемични ограничения, които здравният министър проф. Костадин Ангелов разпореди, влизат в действие през днешния ден и ще продължат до 12 ноември. Засега. Властите прецизираха, че в случай че ситуацията с ковид се утежнява или най-малко не се усъвършенства, срокът на рестриктивните мерки може да бъде продължен. Причината е освен в възходящия брой на инфектираните с COVID-19, а и все по-голямата рецесия в лечебните заведения, където тук-там към този момент няма места за лекуване на такива пациенти или липсват медици.

С какво ще бъде по-различно всекидневието ни през идващите седмици?

Онлайн образование

Със заповед на здравния министър се преустановяват присъствените занятия за учениците от гимназиален стадий на обучение. Преустановяват се присъствените лекции и на студентите. По-малките възпитаници ще продължат да вървят на учебно заведение, където часовете би трябвало да протичат при съблюдаване на насоките за работа, направени от здравното и просветното министерство. Сред тях са наложително носене на маска или шлем в общите пространства (коридори, библиотеки, бюфет), оптимално ограничение на контактите сред учениците от разнообразни паралелки, стерилизация на повърхностите и проветряване.

Всички възпитаници няма да могат да посещават групови извънкласни занимания и занятия в езикови центрове и занимални. Изключение се позволява единствено за дейностите по ползи и занималните за възпитаници от начален и прогимназиален стадий на обучение, които са проведени по метод, който не позволява разбъркване на деца от разнообразни паралелки.

Дискотеки и заведения за хранене

За интервала се не разрешават визитите в нощни заведения, пиано питейни заведения, нощни питейни заведения и клубове, както и други сходни нощни заведения за развлечения на закрито. Всички заведения за хранене и развлечения, включително заведения за хранене, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, би трябвало да обезпечават физическа отдалеченост от 1,5 м сред облегалките на най-близко разположените столове от две прилежащи маси, като не се позволяват повече от 6 индивида на една маса.

Кино, спектакъл, концерт, семинар

Отговорът е да, само че при съблюдаване на прецизни ограничения. Културните мероприятия като спектакъл, кино, концерт, могат да се организират при претовареност на местата до 30% от общия им потенциал на закрито. Присъстващите би трябвало да съблюдават физическа отдалеченост от 1,5 м и наложително да носят маски. Провеждането на конференции, семинари и изложби се позволява при присъединяване на не повече от 30 души, при съблюдаване на отдалеченост от 1,5 м и носене на маски. Преустановява се организирането на екскурзии и групови визити на туристически обекти.

Спортни прояви

Тук отговорът е не. Всички групови и самостоятелни спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент и на закрито, и навън ще се организират без аудитория. --- Изключение се позволява единствено за тенис шампионата Sofia Open 2020. Там феновете ще се настаняват минимум през две седалки, при съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 м и наложително носене на защитни средства.

На пазара

На пазар ще вървим наложително с маска. На всички пазари, борси, базари навън и закрито би трябвало да се сътвори организация за еднопосочно придвижване и да се обезпечава отдалеченост от 1,5 м сред посетителите. Работещите там също са длъжни да носят маски.

Цялата заповед на здравния министър можете да видите
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР