Новите учебници ще са по-леки вследствие на нови правила, които

...
Новите учебници ще са по-леки вследствие на нови правила, които
Коментари Харесай

Раниците ще са по-леки, МОН с нови изисквания за хартията на учебниците

Новите учебници ще са по-леки в резултат на нови правила, които вкарва Министерството на образованието и науката посредством промени в Наредба 10 от 2017 година за познавателните книжки, учебниците и образователните пособия.

Проектът е оповестен на уеб страницата на МОН и планува те да се печатат на обемна хартия с компактност не по-малко от 50 г/кв. м. Сега се изисква компактност най-малко 53 г/кв. м.

Учебниците от първи до седми клас с размер над 18 печатни коли, ще се изготвят като две обособени книжни тела, планува различен нов текст. Това условие е част от пакета ограничения, ориентирани към понижаване тежестта на ученическата раница, коментират от министерството в претекстовете към проектонаредбата.

Актуализират се техническите характерности на плътността освен на обемната хартия, а и грамажа на картона на кориците на познавателни книжки, на учебници и на образователни пособия, които се изпращат в чужбина за подкрепяне на образованието на българчетата там.

Очакваните резултати от препоръчаните промени са свързани с повишение на качеството, точност и висока степен на обективност при оценяване на плановете на познавателни книжки, учебници, образователни комплекти и образователни пособия, което от своя страна ще докара и до понижаване на възраженията във връзка с систематизираните оценки за сходство с държавния учебен стандарт на плановете на познавателни книжки, учебници и образователни комплекти, се споделя още в претекстовете. 

„ Не на последно място, ще се съблюдава поетият от Министерството на образованието и науката ангажимент за предприемане на поредност от съответни ограничения за понижаване тежестта на ученическата раница “, се споделя още в претекстовете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР