Новите цени на тока в комбинация с изискването за Зелен

...
Новите цени на тока в комбинация с изискването за Зелен
Коментари Харесай

Зеленият сертификат и цените на тока убиват риби и змии в му...

Новите цени на тока в композиция с условието за Зелен документ за посетителите са на път да затворят Природонаучния музей. Тежко е и другите музеи, където се чудят какво да вършат със чиновниците си, които не дават отговор на условията за зелен документ.

Всички институции ще аплайват по програмата за помощ към Национален фонд " Култура ", само че все пак сметките са стряскащи.

В Природонаучния се работи главно с деца с родители.

„ Децата са 7-8 годишни, само че по какъв начин да желаеме документ за родителите им. Като няма визити, падат приходите, а при новите цени на тока чакаме сметка от 10-12 хиляди лв. идващия месец. Като не можем да я платим и би трябвало да затворим”, изясни шефът му доктор Огнян Тодоров.

Музеят харчи доста еленергия поради аквариумите и терариумите си с живи животни. Ако не може да си заплати тока, те би трябвало да бъдат продадени, с цел да не загинат. Досега Природонаучният има постоянни доходи и към този момент е минал 200 хиляди лв. от началото на годината.

8-9 хиляди лв. сметка ще заплати и Археологическият музей. Директорът му доцент доктор Костадин Кисьов изясни, че постройката хаби по 40-50 киловатчаса.

Вчера институцията е кандидатствала за отчасти обезщетение на сметките за 4 месеца към Национален фонд „ Култура”.

„ За един клиент би трябвало да включим цялото осветяване и отопление. Добре е, че 90% от личния състав ни е изкарал коронавирус. Имаме единствено двама души, които не могат да се имунизират по здравословни аргументи. Какво вършим с тях”, чуди се доцент доктор Кисьов.

И Археологическият разчита на занимания с деца и чака сериозен спад на визитите

Доц. Кисьов напомня, че ограниченията за Зелен документ не са нищо ново за света. „ Колеги ми описаха, че в Гърция тези съществени ограничения са от 6 месеца – там уволняват лекари за това, че не са ваксинирани”, споделя Кисьов.

Градската художествена изложба също ще търси помощ за заплащането на тока. От общината са поискали информация за сметките й за последните месеци.

„ Туристите са ясни – няма да ги пускаме без Зеления документ. А какво да вършим със чиновниците, които го нямат? Не мога да ги задължа, не мога и да ги изпратя в къщи да лежат и да взимат заплата”, изясни шефът на ГХГ изкуствоведът Красимир Линков.

В Етнографския музей се готвят за намаляване на потока туристи, въпреки и мощните летни месеци към този момент да са минали. Там има контракти с 45 туроператори, които водят огромните групи. „ Имаме чиновници, които са със болести, които не им разрешават да се имунизират. Не е ясно какво ще вършим с тях”, сподели шефът му доктор Ангел Янков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР