Новите текстове в 80 % повтарят старитеВдигат от 100 на

...
Новите текстове в 80 % повтарят старитеВдигат от 100 на
Коментари Харесай

Три закона мутанти сменят правилата за движение по пътищата

Новите текстове в 80 % повтарят старите


Вдигат от 100 на 150 лева санкциите за нарушавания на червен светофар и пешеходна пътека


Нов водач яха единствено до 67 коня. По-мощен автомобил може да кара 6 месеца единствено с компаньон


Всеки нов водач през първите 6 месеца от взимането на книжката може да ръководи единствено моторни транспортни средства с мощ до 50 KW или 67 конски сили. Не е неразрешено през първата половин година да кара и по-мощен автомобил, само че единствено с компаньон. Тези правила са записани в бъдещия Закон за придвижване по пътищата (ЗДвП).

Проектът бе оповестен за публично разискване дружно с плана на Закона за водачите на МПС. До дни ще се появи и планът на Закона за пътните транспортни средства – това са трите елементи, на които се разделя в този момент настоящия ЗДвП.

 0203_2_284185 Правилата са писани от работна група служители от вътрешното, транспортното и районното министерство, в която не са позволени външни специалисти. Текстовете се разискват от края на 2017 година До 23 февруари всеки искащ може да праща оферти за промени и допълнения в тях. Към 80 % от препоръчаните правила в двата закона са механично и безрезервно преписани от настоящия ЗДвП.

Новостите се броят на пръсти и измежду тях е и ограничаването за новите водачи. Въведена е и фигурата на придружителя – той би трябвало да има брошура от любителска категория не по-малко от 5 години. Не би трябвало да сяда в купето при новобранеца пийнал или дрогиран и не трябва да е лишаван от право да кара през последните 5 години. Ако нов лидер бъде заловен да яха самичък над 67 коня, санкцията му е 500 лева, а в случай че нарушаването е на придружителя, той ще отнесе глоба от 300 лв..

В плановете има нарастване на някои от сегашните санкции, само че главните – за превишена скорост и приложимост за алкохол се резервират същите. Вдигнати са с 50 % глобите за минаване на червен сигнал на светофара и за неосигурено преимущество на пресичащите на пешеходна пътека (виж таблицата). Въведена е и санкция от 150 лева за отнето преимущество на колоездач, който кара по велоалея.

Въвежда се и понятието ползвател на автомобила, който ще бъде записван в талона за благосъстоятелност дружно със притежателя.

В интервала от 15 ноември до 1 март


Зимните гуми стават наложителни


В закона смъкват условието за грайфер до 1,6 мм, което за зимни гумите с ламели значи галош

 03-04-1 Шофьорите мерят дълбочината на протектора на гумата с монета от 1 лева Ако жълтата част е скрита, значи грайферът е бездънен 1,6 мм. Ако монетата потъне до основата на цифрата 1, дълбочината дава отговор на условието за 4мм.

Mоторните транспортни средства и теглените от тях ремаркета, които се движат по пътищата, би трябвало да бъдат с гуми, с дълбочина на протектора не по-малка от 1,6 милиметра. В интервала от 15 ноември до 1 март леките и лекотоварните коли до 3,5 тона (от категориите М1 и N1) би трябвало да бъдат с гуми, предопределени за зимни условия с дълбочина на протектора не по-малка от 1,6 милиметра.

За камионите, рейсовете и моторите зимните гуми не са наложителни, само че би трябвало да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка от 4 милиметра.

Тези правила би трябвало да заменят в този момент настоящия ЗДвП, съгласно който би трябвало да се кара с гуми “предназначени за зимни условия или с гуми, с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 милиметра ”. Абсурдният текст, признат в 43-то Народно заседание, освен позволяваше да се кара с летни гуми, а и от него не ставаше ясно какъв би трябвало да е грайферът на зимните.

Новото условие се отнася до гуми с търговски означения М+S (Mud + Snow – тиня и сняг), каквито имат и така наречен всесезонните гуми. Всички те обаче имат по-големи или по-малки грайфери с ламели – отвори, които „ захапват ” снега. Ако една зимна или всесезонна гума е изтрита до 1,6 мм, това значи, че тя е галош, тъй като ламелите й или ги няма, или не могат да правят работа.

Министерство на вътрешните работи прави курсове за водачи с взети книжки


 03_02 Шофьор, който в границите на 24 месеца е осъден три пъти с влезнали в действие наказателни постановления за едно или повече тежки нарушавания, остава без брошура. Той ще би трябвало да върви на лекционно образование в структурите на Министерство на вътрешните работи, само че не по-рано от 12 месеца от датата, на която му е взето свидетелството. В плана на ЗДвП е записано, че редът и методът за провеждането на сходни курсове ще бъдат избран в разпоредба на вътрешния министър. В същата разпоредба би трябвало да е посочено и по какъв начин катаджиите ще вършат в допълнение образование за водачите, които са останали без книжки поради привършване на контролните им точки.

В законопроекта са изброени 8 тежки нарушавания, поради които водачите ще остават без дееспособност. Това са каране в насрещното по автомагистрала или скоростен път; шофиране в спешната лента на автомагистралата, с изключение на при щета, здравословен проблем или за пътна помощ; сядане зад кормилото с над 0,5 промила алкохол в кръвта или дрога; превишаване на скоростта с в обитаемо място с над 50 км/ч.; минаване на червен сигнал на светофара, лишаване на преимущество на пешеходец на пешеходна пътека и образуване или присъединяване в незаконни гонки.

Идиотщината “несъобразена скорост ” отново е тук


Авторите и на бъдещия ЗдвП не са съумели да се освободят от заразната “несъобразена скорост ”, попаднала в закона още през 70-те години на 20 век. Тя дава пояснение на служителите на реда и служителите за всяка злополука и ги освобождава от задължението да търсят същинските аргументи за злополуката. А те може да са колкото в “несъобразителния ” водач, толкоз и в “несъобразителния ” собственик на пътя, слагал знаците или “несъобразителния ” катаджия, следил дали се съблюдават.

Забраняват смарт телефони и таблети при шофиране


В проектозакона се вкарва понятието “мобилни устройства за връзка ” и възбрана за използването им по време на придвижване. За тях обаче не е дадена формулировка в Допълнителните разпореждания. Така измежду непозволените попадат освен GSM-и, а и смарт телефони, таблети, лаптопи… Разрешава се използването им единствено посредством устройство, “без присъединяване на ръцете ”.

Любопитното в тази ситуация е, че всеки патрул на КАТ у нас към този момент има таблет и възбраната важи с цялостна мощ и за служителите на реда. Глобата е 50 лева

Остават 50 км/ч в обитаемо и 90 км/ч отвън обитаемо място


Разрешената скорост за придвижване в обитаемо и отвън обитаемо място остава същата, надлежно 50 км/ч и 90 км/ч. Както и до момента, за леките коли по автомагистралите скоростта е 140 км/ч, а за на скоростните пътища – 120 км/ч. Само преди седмица медии лансираха хрумвания на Министерство на вътрешните работи всички скоростни режими да бъдат понижени най-малко с 10 км/ч. “Фейк пакетът ” промени включваше и взимане на книжката за злополука на завой. Подобни правила няма в плана за нов ЗДвП.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР