Новите случаи на заразени с коронавирус у нас са близо

...
Новите случаи на заразени с коронавирус у нас са близо
Коментари Харесай

Наши лекари спасиха мъж с COVID-19 след 92 дни интубация

Новите случаи на инфектирани с ковид у нас са близо 4500. Почти всеки четвърти изследвал се за COVID-19 е с позитивен тест. Това демонстрират данните в Единния информативен портал за последните 24 часа. Най-много са новозаразените в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Значителен % от интубираните пациенти с COVID-19 в света не оцеляват. Един от избавените у нас е 50-годишен мъж, който е бил интубиран в продължение на цели 92 дни. Преди дни е изписан жив и здрав.

Навръх Никулден в тежко положение в Коронавирус отделението влиза и един 50-годишен мъж, който си задава единствено един въпрос – дали ще оцелее. Същите подозрения имал и доктор Увалиев.

„ Ние регистрирахме и доказахме съществено увреждане на белия дроб, който обхващаше над 80% от белия дроб и по този начин автоматизирано той влезе в графата за съдбовен край “, съобщи доктор Николай Увалиев, началник на Коронавирус отделението в УМБАЛ „ Аджибадем Сити клиник “.

Апаратната вентилация се оказва неизбежна и стартира денонощна битка за живота на интубирания пациент.

„ Всички пациенти, които стигнат до тази фаза на лекуване, са предизвикателство за медицината в България и в Западния свят и ние също го преживяхме “, сподели доктор Увалиев.

Медицинската сестра Олга Георгиева се грижила за пациента през цялото време.

„ Той беше един от най-тежките ни пациенти, както и останалите, които изкараха много дълго на апаратна вентилация “, описа старшата сестра Олга Георгиева.

Но напъните се възнаграждават - след 92 дни на апаратна вентилация, пациентът е екстубиран и се разминава от гибелта.

„ Ние започнахме сполучливо да го разсънваме, да го връщаме към живота и да вървим напред “, добави доктор Увалиев.

След 99 дни престой в болничното заведение, 50-годишният е изписан и към този момент е при фамилията си.

„ Наградата е когато видиш, че има резултат от всички старания, които си положил “, сподели доктор Увалиев.

„ Всички бяхме доста щастливи и личния състав, тъй като в такива моменти виждаме резултата от напъните ни и какво сме дали от себе си “, добави здравната сестра Олга Георгиева. Сега битката продължава - отделението е цялостно. Екипът на доктор Увалиев се грижи за 25 пациенти, 7 от които са в натоварен бранш.

Новозаразените са близо 4500 при направени малко над 18 800 теста. Близо 8700 души са настанени в лечебни заведения, 691 от тях са в интензивни отделения. Ваксинираните с две дози до този миг са близо 74 хиляди.

Почти цялата страна продължава да бъде в лилавата зона на болни с ковид, като изключение прави единствено Търговище - в алената зона.

Картата е направена от екип на bTV Новините въз основата на данните от Единния информативен портал.

Данните от университета Джон Хопкинс демонстрират, че от европейските страни България оглавява печалната ранглиста за % умряли от инфектираните с COVID-19. Унгария, Италия, Англия и Германия също са измежду страните с най-голям дял на съдбовен излаз от болестта.

Страната ни обаче е 10-та по брой умряли на 100 хиляди население. Пред нас са страни като Сан Марино, Чехия, Италия.

Здравният министър отговори през днешния ден, че България се съпоставя с страни, които имат направени доста повече проби.

Ако тестванията са пропорционални на другите страни, с които се съпоставяме, България няма да бъдем на това място по смъртност, сподели министър Ангелов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР