Новите сини британски паспорти, които премиерът Тереза ​​Май определи като

...
Новите сини британски паспорти, които премиерът Тереза ​​Май определи като
Коментари Харесай

Ужас! Новите британски сини паспорти след Брекзит ще бъдат произвеждани от … френско-холандска компания



Новите сини английски паспорти, които министър председателят Тереза ​​Май дефинира като " израз на нашата самостоятелност и суверенитет " след Брекзит, ще бъдат направени от френско-холандска компания, съобщи в четвъртък шефът на английската компания De La Rue, която загуби досегашния си контракт за печатане на персоналните английски документи, оповестява организация Ройтерс.

В края на предходната година Тереза Мей разгласи, че Англия, която одобри през далечната 1988-а година европейските червени паспорти цвят бордо, ще се върне към " емблематичните " за Острова сини публични документи с които разполагаха британците преди тяхното присъединение към Европейския съюз.

Сега паспортите във Англия се вършат от De La Rue, която е английска компания макар френското си име и която ги отпечатва в Северна Англия. Изпълнителният шеф на компанията обаче съобщи, че е изгубил търга за новата версия на английските документи за идентичност, откакто цената е била съществено подбита.

Според вестник " Сън ", договорът за новите английски паспорти е бил извоюван от френско-холандската компания Gemalto, като " паспортната договорка " е на стойност 490 млн. английски лири.

" Ще би трябвало да се изправя пред нашите служащи, да ги погледна в очите и да се опитам да им обясня, за какво държавното управление ни счита, че е рационално решението да се купуват френски, а не английски паспорти ", съобщи шефът на De La Rue - Мартин Съдърланд пред радио Би Би Си. " Бих желал да поканя Тереза ​​Май или министърът на вътрешните работи Амбър Руд да дойдат във фабриката ми и да обяснят на моите служащи за какво считат, че е рационално решението тази " Британска икона " да се създава зад граница ", добави той.

Таблоидът Daily Mail, който е корав покровител на Брекзит, пък излиза през днешния ден със заглавие  " Sacre Bleu! " (популярен френски изрази за изненада, неспокойствие или смайване), употребявайки играта с думи по отношение на новите сини английски паспорти.

Когато Тереза Мей разгласи през декември, че британците ще се върнат към сините си паспорти, тя написа в Туитър: " Паспортът на Обединеното кралство е израз на нашата самостоятелност и суверенитет - символизиращ нашата принадлежност към една горда, велика нация. Ето за какво обявихме, че емблематичният наследник паспорт ще се завърне, откакто напуснем Европейския съюз в края на март 2019-а година ".

Трябва да се има поради, че Европейският съюз не изисква съответен цвят на паспортите, само че предлага на държавите-членки да одобряват цвят бордо. Така да вземем за пример Хърватия, която се причисли към Европейски Съюз през 2013-а година, резервира синия си паспорт, без да възнамерява да промени цветовата му скица.

Агенция Ройтерс припомня, че договорът на компанията De La Rue с английската страна, който завършва през юли 2019-а година, възлиза на 400 млн. паунда (около 566 млн. долара).

Новината, че договорът на компанията няма да бъде възобновен, докара до спад на нейните акции с към 5% при започване на днешната лондонска търговия.

Вътрешното министерство на Англия обаче отбрани взето решение. " Предпочетената компания беше определена след непоколебим, почтен и открит конкурс ", се показва в особено изказване на министерството на вътрешните работи. " Избраната компания показва, че ще бъде най-способна да посрещне потребностите на паспортните ни услуги с първокачествен и сигурен артикул на най-изгодна цена за нашите клиенти и данъкоплатци ".

Най-големият английски синдикат " Юнайт " атакува държавното управление за неговия избор и съобщи, че френското държавно управление в никакъв случай не би подхванало сходен ход. " Това не може да се случи във Франция предвид на националната сигурност, като това не трябваше да се случва и във Англия ", съобщи националният секретар на профсъюза Луиза Бул.

" Министрите би трябвало да премислят това решение и да стартират да поддържат английските служащи и трудещите се в Обединеното кралство посредством публични поръчки и индустриална тактика, която не звучат единствено като ефектни изречения ", добави тя.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР